Kosten faunaschade ruim 96 miljoen euro

CLM voerde een studie uit in opdracht van het Faunafonds. De geschatte schade van 96 miljoen euro is ongeveer 1,5 à 2 procent van de totale productieopbrengst van 5 tot 6 miljard euro in de sectoren melkveehouderij, akkerbouw en fruitteelt, aldus de organisaties. Het is voor het eerst dat de totale kosten en baten van vogels en zoogdieren aan de landbouw in beeld zijn gebracht.
Beschermde soorten
Uit het CLM-onderzoek over de periode 2008-2010 blijkt dat een groot deel van de schade, veroorzaakt door beschermde soorten (35,3 mln. euro), wordt vergoed door tegemoetkomingen in de schade of zogenaamde opvangovereenkomsten via het Faunafonds (10,7 mln. euro) en Dienst Regelingen (11,6 mln. euro).
Vrijgestelde soorten
Veel schade wordt ook veroorzaakt door vrijgestelde soorten, waar geen schadevergoeding voor wordt gegeven (35 mln. euro) of bestaat uit niet-vergoede bijkomende kosten (5,7 mln. euro). Andere kostenposten zijn middelen voor schadepreventie (2,7 mln. euro) en arbeidskosten voor het verjagen van vogels en zoogdieren (17,7 mln. euro).
Ganzen
Van de beschermde soorten veroorzaken ganzen driekwart van de schade, gevolgd door allerlei zangvogels (in de fruitteelt). De meeste schade vindt plaats in gras (73 procent), fruit (13 procent) en granen (7 procent). De tegemoetkoming in schade die het Faunafonds voor deze soorten uitkeert, is gericht op individuele grondgebruikers die schade hebben terwijl ze preventieve maatregelen namen om dit te voorkomen.
Kraai en kauw
Een grote schadepost (eerste ruwe schatting 35 mln. euro) wordt veroorzaakt door vrijgestelde soorten, zoals zwarte kraai, kauw, houtduif en konijn. De meeste schade wordt veroorzaakt in graan en fruit, met als grootste boosdoeners zwarte kraai en kauw. De hoogte van deze schadepost is opmerkelijk, omdat deze vrijgestelde soorten vrijelijk mogen worden bejaagd als zij schade aan landbouwgewassen veroorzaken, vinden CLM en Faunafonds.
Meeropbrengst
Baten van schadesoorten zijn er ook: de meeropbrengst bij granen door lichte ganzenbegrazing en de verhuur van jachtterrein leveren circa 1,6 mln. euro op, circa 2 procent van de totale geschatte faunaschade. Baten van niet-schadesoorten of baten voor andere sectoren zijn buiten beschouwing gelaten.