Kwart minder peen verwerkt in 2011
De Nederlandse productie van peen schommelt jaarlijks tussen 480 en 560 miljoen kilo, mede door areaalschommelingen tussen 8.500 en 9.200 hectare. Hiervan is 105 tot bijna 130 miljoen kilo waspeen, afkomstig van 2.000 tot 2.500 hectare. Peen staat na champignon en spinazie op de derde plek van meest verwerkte verse groenten in ons land.
Import
Van de verwerkte peen is 20 tot 25 procent afkomstig uit het buitenland. Nederland importeerde in de periode 2007 - 2011 jaarlijks tussen de 40 en 55 miljoen kilo peen. Voornaamste landen van herkomst waren Israël (2011: 16 miljoen kilo op een totaal import van 54 miljoen kilo), België (14 miljoen kilo) en Spanje (11 miljoen kilo). Inclusief re-export schommelde in genoemde periode de jaarlijkse uitvoer tussen 365 – 405 miljoen kilo. De cijfers over export en import omvatten alle peen, dus ook de peen die als veevoer wordt gebruikt.
Consument
De Nederlandse consument koopt peen bij voorkeur vers en ongesneden. Bijna 60 procent haalt de groente zo uit het agf-vak in de winkel. Circa 20 procent koopt de wortel kant en klaar voorgesneden, 10 procent koopt peen in pot, blijkt uit de Groente- en Fruitmonitor van het PT.
De Duitse consument verkiest de wortel eveneens vooral vers en ongesneden (ruim 50 procent). Bij de oosterburen is ook ingevroren wortel vrij populair (uit de diepvries: ruim 15 procent), gevolgd door de voorgesneden, kant en klare peen (bijna 15 procent).
Tekst: Productschap Tuinbouw