Sensus: opkomst cichorei op de voet volgen

De meeste cichorei is nu gezaaid. Met de relatief hoge temperatuur van de laatste tijd, komen de planten op de vroegst gezaaide percelen op of zijn al opgekomen. Het aantal graaddagen is de som van de gemiddelde dagtemperaturen. Met een gemiddelde temperatuur van circa 10 graden is de benodigde temperatuursom in ongeveer tien dagen bereikt.
Telstroken
Het controleren van de opkomst kan het beste gebeuren door willekeurig over het perceel verdeeld enkele telstroken van tien meter uit te zetten, aldus Sensus. Tellingen moeten elke twee dagen worden uitgevoerd, vanaf het moment dat de eerste planten opkomen. Dit moet worden herhaald totdat zeker is dat er geen planten meer bijkomen.
Staat 50 procent van de planten er niet na de benodigde temperatuursom, dan is er mogelijk een probleem, waarschuwt Sensus. Het kan zijn dat er te diep is gezaaid of dat er vreterij is. Door hier en daar wat zaad op te zoeken, kan de oorzaak van de slechte opkomst worden vastgesteld.
Overzaaien
Voor wie wil over te zaaien, is het belangrijk om te weten wat het probleem is, zodat voor een eventuele tweede zaai maatregelen kunnen worden genomen. Ook moet de teler er zeker van zijn dat er geen planten meer bij komen, aldus Sensus. Of overzaaien loont, hangt af van het aantal planten dat is opgekomen. Een plantbestand van 150.000-160.000 is optimaal. Ook 80.000-100.000 planten per hectare kunnen nog een redelijke opbrengst geven, mits ze goed verdeeld staan.
Onkruiddruk
Een te laag plantaantal betekent dat onkruid de kans krijgt om de lege plekken op te vullen, ook later in het seizoen. Of en in welke mate dit gebeurt, hangt mede af van de onkruiddruk op het betreffende perceel. Houd hierbij rekening bij de beslissing om al dan niet over te zaaien, adviseert Sensus.