EU-suikerprijs hoogst sinds hervorming 2006

Intussen hebben twee gezaghebbende oganisaties zoals de OESO (Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs) en de FAO (de Wereldvoedselorganisatie in Rome) gemeld dat 2013 het derde opeenvolgende jaar wordt van een wereldwijd suikeroverschot. In de jaren daarvoor was er sprake van min of meer grote tekorten.
Referentieprijs
Sedert medio 2012 is er sprake van een daling van de suikerprijzen op de wereldmarkt. Maar voor de Europese suikerprijzen is dat niet het geval. Integendeel. In januari van dit jaar bedroeg de Europese suikerprijs maar liefst 738 euro per ton. Dat is 183 procent van de referentieprijs voor suiker en ongeveer 360 euro per ton meer dan de wereldmarktprijs. Dit bedrag ligt ook bijna de helft hoger dan de EU-prijs in januari twee jaar geleden. De suikerprijs heeft daarmee in Europa haar hoogste niveau bereikt sinds de hervorming van de suikermarkt in 2006.
Volgens de Europese Commissie staat de hoge prijs een goede suikervoorziening op de EU-markt in de weg. Anderzijds hebben hogere suikerprijzen hogere suikerbietprijzen voor akkerbouwers tot gevolg via een doorrekening van de meerprijs. De Commissie berekende dat ongeveer twee miljoen ton buiten-quotum-suiker beschikbaar zou zijn om over te dragen naar het volgende seizoen. Zij concludeerde dat een deel daarvan vroegtijdig op de Europese markt als voedingssuiker zou kunnen worden gebracht.
Verlaagd tarief
De Commissie besloot in januari om 1,2 miljoen ton suiker op de EU-markt te brengen in het verdere verloop van de campagne 2012-2013 om verdere prijsstijgingen te voorkomen. Deze 1,2 miljoen ton extra suiker wil de Commissie evenwichtig verdelen. Zo kan extra invoer van suiker aan verlaagd tarief toegestaan worden en kan buiten-quotum-suiker als voedingssuiker op de interne markt benut worden tegen een verminderde surplusheffing.
Dankzij deze herklassering kunnen suikerbiettelers hun buiten-quotum-bieten verkopen tegen de gangbare marktprijs in plaats van tegen een lagere prijs. Op aangeven van het EU-beheerscomité suiker besliste de Commissie begin dit jaar al een hoeveelheid van bijna 585.000 ton suiker extra op de EU-markt te brengen.
Nieuwe beslissingen over extra hoeveelheden suiker op de EU-markt zal de Commissie de komende twee maanden nemen.
Tekst: Jan Schils