Tellingen bladluizen van start om vergelingsziekte de kop in te drukken
De vergelingsziekte staat bekend als een gevaarlijke aantasting van suikerbieten. In sommige gevallen, bij geen tijdige ingreep, kan deze ziekte tot wel 50 procent opbrengstderving veroorzaken. Om aantasting door vergelingsziekte in suikerbieten zo goed mogelijk te beheersen heeft de IRS haar bladluiswaarschuwingsdienst in werking gesteld. Vanaf vandaag beginnen de tellingen, mits op de telpercelen bieten bovenstaan. Volgens het IRS zijn de eerste bladluizen reeds gesignaleerd op bietenopslag en in tuinen. Wekelijks trekken medewerkers van Cosun Beet Company en Delphy hun laarzen aan om in de suikerbietenpercelen de groene bladluizen te tellen. De resultaten van deze telling zijn te volgen op de ‘Bladluiswaarschuwingskaart’.
Schadedrempel
Voor het bepalen van de schadedrempel worden alle groene bladluizen geteld. Hier vallen bijvoorbeeld groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen onder. De aardappeltopluis is minder belangrijk wat betreft de virusoverdracht in suikerbieten. Wordt in een bepaald gebied op twee percelen de schadedrempel van de groene bladluizen overschreden, dan ontvangen de telers in dat gebied een sms-bericht van Cosun Beet Company met de oproep om hun eigen bietenpercelen te controleren.
Nat najaar en winter
Door de natte omstandigheden is het vorig jaar helaas niet overal gelukt om alle bieten te rooien. Wanneer het voldoende droog is, is het belangrijk om deze bieten wel te vernietigen. Op het moment dat bladeren gaan uitlopen, kunnen deze bieten namelijk een bron van vergelingsziekte zijn. Zeker nu er reeds bladluizen worden gesignaleerd in achtergebleven bieten in België.
Teeltvoorschrift vergelingsziekte
Om verspreiding van vergelingsziekte tegen te gaan, laat de NVWA een teeltvoorschrift uitgaan. Hierin staat dat bieten met bladvorming niet voorhanden of in voorraad mogen zijn. Dit geldt ook voor voederbieten en rode bieten. In het teeltvoorschrift staat dat het in voorraad hebben van bieten met bladvorming is verboden na 15 maart. Voor deze datum dienen ook de resten van bietenhopen te zijn opgeruimd. Verder dient een agrariër bietenopslag op zijn akker(s) uiterlijk 15 april te hebben bestreden. Het gaat hierbij om het ontstaan van bladvorming op (resten van) bieten die achtergebleven of teruggebracht zijn op het perceel.
Vernietigen bietenopslag met blad
Als de omstandigheden het toelaten, kunnen bieten die nog in de grond staan alsnog worden gerooid en worden afgevoerd. Bijvoorbeeld naar een vergister of ze te verhakselen. Nadeel hiervan is dat stukken opnieuw kunnen uitlopen en de inzaai van een nieuw gewas kunnen belemmeren. Als het kleine stukken zijn of achtergebleven koppen die opnieuw uitlopen, dan kunnen ze bestreden worden met glyfosaat. Deze bestrijding kan alleen wanneer er nog geen ander gewas is ingezaaid. Is reeds een ander gewas ingezaaid, dan adviseert het IRS in overleg te treden met de teeltadviseur, om samen de juiste herbiciden te kiezen gericht op een bestrijding van de bietenopslag. In granen is een standaard bietenras op te ruimen met een ALS-herbicide. Echter, ALS-herbiciden hebben geen werking tegen Conviso Smart rassen. Het IRS adviseert bij het bestrijden van deze rassen in granen een combinatie van MCPA en Starane Top toe te passen (met uitzondering van spelt en kanariezaad).