Zeeuwse cichorei en bieten zaaien met FarmDroid gaat dag en nacht door
Het is het eerste jaar dat de Theije met deze machine werkt en dat maakt het allemaal best spannend, geeft de akkerbouwer aan. „Het is een heel leerproces, het is een hele andere manier van werken.” De machine gaat dag en nacht door met zaaien. „Ik ben ’s ochtends om half zes gaan kijken en toen reed hij inderdaad nog steeds.”
Vertrouwen op de techniek, dat vindt hij als praktijkmens wel wat lastig. „Alles wordt met gps gezaaid en straks ook gewied. De FarmDroid schoffelt zowel tussen als in de rijen. Als het op dat vlak niet goed gaat, zijn alle plantjes weg.”
Flinke investering
De FarmDroid FD20 is een dure machine; goed voor een investering van ruim 100.000 euro. Toch heeft de Theije besloten deze aan te schaffen. „Vanuit milieuoogpunt en het krappere aanbod van gewasbeschermingsmiddelen moeten we steeds meer naar mechanische onkruidbestrijding. Dan moet je voldoende mensen kunnen vinden om te gaan wieden, en dat wordt ook steeds meer een probleem.”
De FarmDroid van de Theije is voorzien van een spotsprayer, om zo het zaad in een schoon zaaibed te kunnen leggen. Helaas werkt deze techniek nog niet, geeft de akkerbouwer aan. Wel wordt daar aan gewerkt. Een voordeel van een spotsprayer is dat alleen het onkruid wordt geraakt en er geen cichorei- of bietenplantjes worden weggespoten. Het cichoreiplantje heeft in het beginstadium een trage groei en heeft daardoor normaal gesproken last van harder groeiend onkruid. Of de FarmDroid met spotsprayer daarmee zal bijdragen aan een meeropbrengst per hectare? „Dat zal dit seizoen moeten uitwijzen.”
500 meter per uur
De FarmDroid FD20 rijdt 500 meter per uur en heeft een capaciteit van maximaal 20 hectare. Met dit areaal lukt het hem om op tijd weer bij het eerste gewas te zijn en het onkruid de baas te blijven. „Als het te nat is, kan hij niet rijden. Ook daar moet je rekening mee houden.” Bij de Theije is de machine begonnen met het zaaien van in totaal 11 hectare cichorei op verschillende percelen. Aansluitend volgt 9 hectare bieten.
De Theije heeft voor de aanschaf van deze machine een aanvraag ingediend voor een subsidie uit de POP3-gelden van de provincie Zeeland. „Het is nog even afwachten of dat gaat lukken.” Daarnaast krijgt hij een duurzaamheidspremie van 750 euro per hectare van cichoreiverwerker Sensus. „Daarmee komt ook een deel van de kosten weer terug.” Hij hoopt de FarmDroid in vijf jaar af te schrijven. „Het is nu een innovatieve machine, maar deze techniek kan binnen vijf jaar al weer volledig achterhaald zijn.”
Onkruidbestrijding
De Theije teelt al sinds 1990 cichorei. De grootste uitdaging in de teelt is de sterke teruggang van het aantal beschikbare middelen. Vooral op het gebied van de onkruidbestrijding zijn de uitdagingen groot. „Ik had al enkele jaren een groep mensen aan het werk om onkruiden eruit te halen, maar ook daarmee lukte het niet om het perceel onkruidvrij te houden.” Dat is wel een belangrijke voorwaarde bij het afleveren van de cichorei. „Als er te veel onkruid in zit, wordt de partij afgekeurd.”
Wat is de FarmDroid FD20?
De FarmDroid FD20 is een volledig elektrisch aangedreven autonome zaai- en schoffelrobot van Deense makelij. De machine zaait en onthoudt met behulp van RKT GPS de exacte locatie van de zaden, ook als er een misser tussen zit. Als er geschoffeld wordt, weet de machine precies waar de zaden liggen en schoffelt hier omheen en tussendoor.
De robot kan worden ingezet in de teelt van onder meer bieten, uien, spinazie, cichorei, boerenkool en koolzaad. De FarmDroid is voorzien van vier grote zonnepanelen, die de benodigde energie opwekken.
Cichoreiverwerker Sensus heeft in 2022 samen met IRS en het Cosun-programma Groeikracht eerst zelf ervaring opgedaan met de FarmDroid. Vorig jaar reden er drie FarmDroids in Nederland, waarvan twee bij akkerbouwers. Dit jaar zijn dat er al elf. Sensus hoopt dat dit aantal de komende jaren snel verder zal toenemen.
Sensus is blij met deze ontwikkeling. „Met deze techniek kunnen we op een toekomstbestendige manier cichorei blijven telen. Het is mooi om te zien dat er dit jaar nu acht nieuwe telers zijn die hier op hebben geïnvesteerd”, aldus René Schunselaar van Sensus.