Irrigatie doet meer op opbrengst aardappel dan overschot bemesting
Ravensbergen gebruikt hiervoor de opbrengstkloof. Dat is het berekende verschil tussen de werkelijke opbrengst en de hoogst haalbare opbrengst. Die laatste bepaalde Ravensbergen door uit modellen te bepalen wat er op een perceel maximaal te oogsten viel onder optimale groeiomstandigheden. Dit deed hij twee jaar, in 2020 en 2021. De onderzoeker zag dat telers soms die optimale oogst behaalden, en soms maar circa 50 procent daarvan. In tonnen gemeten: de opbrengst varieerde van grofweg 40 tot 80 ton per hectare. De aardappelrassen die hij bekeek waren Fontane op zandgrond en Innovator op klei.
Beste velden
Wat kun je dan doen als akkerbouwer? Irrigatie en drainage zijn cruciale factoren voor een goede oogst, deelt Ravensbergen in zijn proefschrift. Op zandgrond bleef de opbrengst vooral achter door droogte, in het natte jaar juist door ziektes. Op kleigronden bleef de opbrengst, zeer waarschijnlijk, juist achter door te veel water in het natte seizoen. Niet verrassend, maar wel relevant in het maken van optimale keuzes. „Je kunt dan bijvoorbeeld beter kiezen voor optimale inzet van extra irrigatie op de beste velden, zodat je daar met een beetje hulp de meeste winst in opbrengst haalt. Dat kan dan beter dan die extra irrigatie inzetten op een veld waar een ziekte de kop opsteekt.”
Plantdatum
En nee, je kunt niet altijd kiezen voor het maximale halen uit je beste perceel. „Soms moet je ook aan je volgende seizoen denken, bijvoorbeeld bij het oogsten van je laatste aardappelen op een nat perceel. Dan verdicht je de bodem te veel en daar heb je daar bij je hele rotatie last van.” Ook plantdatum maakt veel uit, maar alles tegelijk de grond in lukt natuurlijk niet. Kies ook daarbij eerst voor je beste perceel.
Juiste bemesting
Wat ook opviel was de beperkte invloed van de hoeveelheid bemesting. Als een bepaalde minimum bemesting maar behaald werd, dan gaf extra bemesting toevoegen weinig winst in opbrengst. „Soms willen telers aan de veilige kant zitten met hun bemesting, maar mijn onderzoek laat zien dat al snel andere factoren belemmerend zijn in de groei. Je aardappel kan dan niet meer extra opnemen.” Bij Fontane lag die grens rond 200 a 250 kg stikstofmest per hectare. „De juiste hoeveelheid op het juiste moment geven, kan je veel kosten besparen en het milieu sparen.”