Sorghum graan in Frankrijk steeds populairder
Frankrijk is in Europa de grootste sorghumteler. Het land teelt dit graan in diverse variëteiten, vooral voor de voerindustrie. In de afgelopen jaren is het sorghum-areaal aanzienlijk toegenomen. In 2023 vertoonde de Franse sorghum-opbrengst een stijging van maar liefst 49 procent ten opzichte van 2022. Deze stijging is enerzijds terug te voeren op een stijging van het areaal met 7 procent en anderzijds op een stijging van de hectare-opbrengsten met 39 procent. De totale Franse productie schommelt rond de 318.000 ton.
Export Spanje
De teelt is vooral populair in Zuidwest Frankrijk. Circa 60 procent van het areaal concentreert zich daar in een tiental departementen. De populariteit van deze teelt in deze regio is vooral verklaarbaar doordat Spanje veruit het grootste deel van de export voor haar rekening neemt. Bijna 65 procent van de Franse sorghumproductie wordt geëxporteerd naar andere EU-landen. De Spaanse markt alleen al absorbeert bijna twee derde (61 procent) van deze export.
De andere markten zijn onder meer België (14 procent), Groot-Brittannië (9 procent), Nederland (8 procent) en Italië (5 procent). De belangrijkste Franse sorghum afnemer is de diervoederindustrie. Sorghum blijkt zeer geschikt als ingrediënt voor varkens- en pluimveevoer.
Rendabele teelt
Volgens een recent gehouden enquête onder Franse sorghumtelers vormt de rentabiliteit van een van de drie belangrijkste redenen om dit gewas in het bouwplan op te nemen. Onder Franse teeltomstandigheden calculeren de Franse boeren gemiddeld 323 per hectare aan bedrijfskosten. Hiervan gaat 115 euro op aan zaaien, 128 euro aan bemesting en 80 euro voor andere productiekosten. De brutomarge van dit gewas bedraagt (inclusief EU-steun) 900 euro per hectare.
De mondiale sorghumproductie bedraagt circa 60 miljoen ton. Er wordt een stijging van de mondiale vraag verwacht van 4 procent. Deze stijgende vraag is enerzijds toe te schrijven aan een toenemende consumptie van sorghum als menselijke voeding (+3 procent naar 29,5 miljoen ton), een hoger industrieel gebruik (+29 procent), waarvan vooral voor de ethanolproductie in de VS (6,6 miljoen ton). Het gebruik als diervoeder neemt licht af (22,6 miljoen ton).
Nederland
In Nederland is de teelt van sorghum nog niet vanzelfsprekend, hoewel het een van de oudste graansoorten ter wereld is. In de landen om ons heen is het een zeer bekend gewas, zoals een graangewas in Frankrijk en een bio-energiegewas in Duitsland. In Nederland is sorghum momenteel alleen geschikt als ruwvoergewas. De teelt is ten opzichte van andere nieuwe ruwvoergewassen eenvoudig, het vergt weinig arbeid en kan met de huidige, bekende mechanisatie gerealiseerd worden. Ook kan de opname van dit gewas in het bouwplan positieve effecten hebben op de gevolgen van de klimaatverandering en diverse milieumaatregelen die boeren opgelegd krijgen. Deze graansoort bezit hiervoor enkele eigenschappen die ook in Nederland zeer positief uitpakken.
Tot op heden wordt sorghum in Nederland veelal naast maïs en gras verbouwd. Een combinatie van bekende ruwvoergewassen met sorghum geeft een mooi rantsoen. Er zijn al enkele rassen beschikbaar en er zit veel ontwikkeling in de veredeling van betere rassen voor het Nederlandse klimaat. De teelt van sorghum komt vrijwel overeen met de teelt van maïs. Het zaad is kleiner, waardoor er met een bieten-, cichorei- of maïszaaimachine met aangepaste schijven gezaaid moet worden.
Het zaaitijdstip ligt in mei, om voldoende temperatuur te hebben tijdens de kiemperiode. De oogst vindt plaats in september of oktober en de sorghum kan met een normale veldhakselaar gehakseld en vervolgens ingekuild worden.