De kortschildkever helpt preiteler Martijn bij de bestrijding van trips
Alternatieve manieren
Het lijkt wel alsof schade door trips ieder jaar toeneemt. De kleine insecten vermeerderen zich razendsnel en zijn lastig te bestrijden. Binnen de kortste keren zitten ze overal. Gewasbeschermingsmiddelen inzetten is een manier, maar Martijn Hendrickx uit Ossendrecht (Brabant) zoekt ook naar alternatieve manieren om zich te wapenen tegen de blad-leeg-zuigende-beestjes. ‘Door bewustwording over wat goed is voor de plant en bodem zoek ik naar de juiste mix van bestrijdingsmiddelen, dat kan ook een combinatie van chemie zijn met het inzetten van natuurlijke middelen.’
Natuurlijke vijand
Ook de trip heeft een vijand: de kortschildkever bestrijdt de poppen en larven van de trips nog voordat de prei geplant is. ‘De kever pakt het probleem van de trips bij de kern aan.’ Afgelopen seizoen zaaide Martijn daarom Facelia als groenbemester om kortschildkevers te lokken. Na het onderwerken van de Facelia is de prei geplant.
Naast het lokken van de kever via Facelia, heeft Martijn ook nog kortschildkevers uitgezet op een perceel. En op dat perceel heeft hij samen met Arjen Krosschell van Exploras en Guido Sterk van IPM Impact gekeken naar de effecten van kortschildkevers in prei. Er is één groepje kortschildkevers, een dubbele groep kortschildkevers en géén kortschildkevers uitgezet.
Maar goed, zul je net zien: probeer je het eens op een andere manier, is het geen tripsjaar.
Naast de kortschildkever is namelijk ook water een vijand van de trip. En het was vorig seizoen erg nat: de schachten van de prei stonden vol met water en een groot aantal trips verdronken voordat ze schade konden aanrichten aan de prei van Martijn. ‘En toch zet ik dit jaar weer kortschildkevers uit’.
Waarom Martijn positief terugkijkt op zijn Faceliaproef (ondanks dat het geen tripsjaar was):
- Een groenbemester zaaien is altijd een goed idee: je behoudt nutriënten in de bodem en dat zie je terug in de bodem door veel leven.
- Er is meer schade te zien in de onbehandelde (zonder kortschildkevers) planten dan in de behandelde planten.
Arjan, Guido en Martijn hebben meerdere keer over het perceel gelopen om schade te beoordelen. Er is gekeken naar het blad en naar de totale plantschade. Na 14 september (toen het minder nat werd) zie je meer schade in onbehandelde planten dan in de twee behandelde planten (met één groepje kevers en dubbele groep kevers). Ook bij de totale plantschade is duidelijk dat de tripsdruk het laagst is bij de planten met de hoge dosering. De lage dosering en onbehandeld lopen een tijdlang gelijk op maar ook daar is later te zien (28 september) dat onbehandeld toch meer schade vertoond dan de lage dosering
De juiste mix
Martijn is helemaal niet tegen middelen - ‘We zullen ze nodig blijven hebben’ maar nadenken over hoe het ook anders kan is volgens hem verstandig. ‘En bovenstaande manier is een goed idee want heeft positief effect. Zeker weten dat ik met Facelia weer kortschildkevers ga lokken dit jaar. Goed voor mijn bodem, goed voor mijn prei, beter voor mijn bedrijf.’
Meer weten over Martijn en zijn aanpak? Als DAW demobedrijf deelt hij graag zijn verhaal! Kijk op https://www.dawdemobedrijven.nl/demobedrijf/martijn-hendrickx/ en kom in contact!
Deze praktijkproef is mogelijk gemaakt door Schoon Water voor Brabant, IPM Impact en CLM.
Preiteler Martijn vertelt zijn verhaal met Bodem in Beeld
Nog meer horen over voor- en nadelen van groenbemesters?
Martijn Hendrickx heeft samen met zijn ouders een vollegrondsgroentebedrijf van 50 hectare op de Brabantse wal. Ze telen op percelen in grondwaterbeschermingsgebieden en hebben daardoor te maken met beperkingen om uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten te voorkomen.
Beluister nu de podcast ‘Groenbemesters: mengsel vs. mono, aaltjes en je bodem op ‘sabbatical year’ met Corine te Winter en onderzoeker Marianne Hoogmoed op Spotify: https://open.spotify.com/episode/1s6C...
Bodem in Beeld
De video is onderdeel van de video- en podcastreeks ‘Bodem in Beeld’. Diverse boeren en telers door heel Nederland vertellen hierin op welke manier zij omgaan met de uitdagingen die zij tegenkomen in hun bodem. De reeks is een initiatief van Van Tafel Naar Kavel, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, BoerenNatuur en Boerenverstand en wordt gefinancierd door het ministerie van LNV.
Tekst: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Beeld: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Bron: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer