Bredere teeltvrije zone en minder drift
De aanscherping van de driftreductienorm op het hele perceel gaat volgend jaar in. Nu geldt nog een norm van 50 procent op het hele perceel.
Puntemissies, bijvoorbeeld op het erf moeten vanaf 2013 verminderd worden door opvang en zuiveren van waterreststromen.
Met deze maatregel hoopt het ministerie de waterkwaliteit nog verder te verbeteren.
Verdere verbreding
Wanneer deze maatregel in twee jaar tijd niet voldoende vermindering van gewasbeschermingsmiddelen in het water oplevert om te voldoen aan de waterkwaliteitsdoelen, dan zal de teeltvrije zone worden verbreed tot ten minste 1 tot 1,5 meter, vermeldt de nota.
Het kabinet wil dat de waterkwaliteit uiterlijk in 2023 op orde is, zowel voor water dat bestemd is voor de drinkwatervoorziening als voor de ecologische kwaliteit van oppervlaktewater (Kaderrichtlijn Water). Dit betekent dat in 2023 nagenoeg geen overschrijdingen meer mogen plaatsvinden van respectievelijk de drinkwaternorm en de milieukwaliteitsnormen. In 2018 moet het aantal overschrijdingen met 50 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2013. Dit zal een flinke inspanning van de sector betekenen, erkent Dijksma.
Veel bereikt
Volgens het ministerie is de afgelopen jaren veel bereikt. Het oppervlaktewater bevat minder restanten van gewasbeschermingsmiddelen en is dus schoner geworden. Er zijn echter maatregelen nodig om het oppervlaktewater in Nederland nog schoner te maken.
In de nota ‘Gezonde groei, duurzame oogst’ staat het gewasbeschermingbeleid voor de periode 2013 – 2023 beschreven. Deze nota is de opvolger van de Nota duurzame gewasbescherming, die de periode 2004 - 2010 bestreek.