België grootste producent diepvriesgroenten
Het hart van de diepvriesgroentenindustrie ligt in West-Vlaanderen, waar de belangrijkste groenteverwerkende bedrijven gevestigd zijn. In 2011 hadden al deze ondernemingen samen 2.259 werknemers in dienst en verwerkten ze groenten afkomstig van 55.000 hectare landbouwgrond, aldus Proeftuinnieuws.
Wortelen uit Nederland
Ongeveer 37.000 hectare hiervan is gelegen in België, waarvan 18.000 in West-Vlaanderen. Daar worden voornamelijk erwten, bonen, wortelen, spinazie, bloemkool en spruiten geteeld. De ingevoerde groenten zijn voornamelijk wortelen uit Nederland en erwten en bonen uit Frankrijk.
Exportgericht
De diepvriesgroentensector is zeer sterk exportgericht, meldt Proeftuinnieuws. De uitvoer van Belgische diepvriesgroenten groeide van 294.300 ton in 1990 tot 1.169.900 ton in 2011, goed voor een totale waarde van ongeveer 968 miljoen euro. Ongeveer 92 procent wordt afgezet binnen de Europese Unie.
De belangrijkste afnemers buiten Europa zijn de Verenigde Staten (13.600 ton), Brazilië (9.000 ton) en Canada (8.600 ton). De import steeg in 2011 tot 431.900 ton, goed voor een exportoverschot van 738.000 ton.