Welvaart verschuift van burgers naar boeren in crisisjaren
De berekeningen van de Wageningse landbouweconomen maken deel uit van een Deltares waterbeheer rapport over de impact van de extreem droge en warme jaren 2018 en 2022. Landbouwproducenten (totaal over alle bedrijven in NL) boekten in 2018 en 2022 betere bedrijfseconomisch dan gemiddeld. 2022 was nog veel beter dan 2018.
Verschuiving van welvaart
Voor het consumentensurplus geldt het tegenovergestelde, namelijk dat de consument hogere prijzen heeft moeten betalen voor de landbouwgewassen en financieel negatiever uitkomt in droge jaren, luidt de conclusie. In beide jaren vond een forse verschuiving van welvaart plaats van de consument naar de producent ten opzichte van een gemiddeld jaar doordat de prijzen hoger zijn, aldus de Wageningse landbouweconomen.
Hoge energieprijzen
De prijsstijgingen in 2022 hadden minder met droogte en veel meer te maken met de stijging van de prijzen op de wereldmarkt als gevolg van onder andere de oorlog in de Oekraïne, het eind van de coronapandemie en de hoge brandstof- en energieprijzen. De hogere brandstof- en energieprijzen hebben wel invloed gehad op de beregeningskosten, maar deze zijn niet meegenomen in de analyse.