Alternaria vroegtijdig bestrijden met dronebeelden en kunstmatige intelligentie
Alternaria is een verwekker van schimmelziekten die aanzienlijke schade kan aanrichten in de teelt van aardappelen. Het is zaak om Alternaria in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken en te bestrijden. Onderzoekers van de Universiteit van Gent en het Vlaamse ILVO hebben hiervoor een nieuwe opsporingsmethode ontwikkeld. Door het koppelen van ultrahoge resolutie dronebeelden met kunstmatige intelligentie kan reeds in een vroeg stadium Alternaria in aardappelen worden opgespoord.
Patronen
Bij deze opsporingsmethode maken de onderzoekers gebruik van een specifieke vorm van kunstmatige intelligentie. Daarbij herkent het systeem patronen in de vorm van kleine vlekken op infraroodfoto’s. Dit stelt het netwerk in staat om al aanwijzingen van de ziekte op te sporen, nog voor die met het blote oog te zien zijn. Het onderzoeksteam heeft het model getest op verzamelde datasets over verschillende groeiseizoenen.
Besparing gewasbeschermingsmiddelen
Een aardappelteler bestrijdt Alternaria in aardappelen door in het gewas regelmatig gewasbeschermingsmiddelen toe te passen. Naast de veelal hoge prijs van deze middelen, kunnen deze ook belastend zijn voor het milieu. De nieuwe methode biedt de mogelijkheid om de ziekte vroegtijdig en lokaal te detecteren, wat een gerichtere en duurzamere inzet van middelen mogelijk maakt.