Naktuinbouw biedt test aan voor nieuwe bacterie in uien en prei
De Xanthomonas axonopodis pv. allii bacterie veroorzaakt bladvlekken bij diverse Allium-soorten zoals bij de in Nederland volop te telen uien, prei en stengelui. De eerste symptomen van Xanthomonas axonopodis pv. allii zijn het duidelijkst zichtbaar op de afgeplatte gedeelten van bladeren en omvatten: witte vlekken, bleke spikkels en kleine chlorotische lesies.
Gedurende de infectie worden de lesies groter. Onder vochtige omstandigheden vormen ze bovendien waterige vlekken. Natte lesies worden bruin. Onder droge omstandigheden worden de lesies bros en geelbruin. Uiteindelijk leidt de infectie tot groeireductie en kleinere bollen. Afhankelijk van de omstandigheden kan de gehele plant verwelken en afsterven. Het kan zorgen voor een verlies in de veldproducties van 20 tot 50 procent.
Deze bacterie werd voor het eerst waargenomen in de jaren 70 van de vorige eeuw op Barbados. Vervolgens heeft het zich verspreid over de zuidelijke staten van de VS, Cuba, Brazilië, Japan, Zuidoost-Azië en Zuid-Afrika.
Snelle opsporing
Om de aanwezigheid snel te kunnen vaststellen gaat het laboratorium van Naktuinbouw de (real-time) PCR toepassen. Dit is een techniek om DNA op een snelle manier te vermeerderen. Daarbij wordt de PCR rechtstreeks op het extract van het zaad gedaan. Een voordeel is verder dat ZE-PCR geen last heeft van overgroei door andere micro-organismen op het zaad. De ZE-PCR maakt geen onderscheid tussen levende en dode pathogenen. Voor de toets, die vier dagen in beslag neemt, is een monster nodig van 10.000 onbehandelde zaden. De kosten bedragen 207 euro.
Levenswijze
Xanthomonas axonopodis pv. allii bacterie gedijt het beste bij temperaturen van boven de 27 °C in de periode van bolvorming. In de VS worden grootschalige uitbraken vaak waargenomen kort na een periode van vochtig en regenachtig weer. Regenachtige omstandigheden en beregening bevorderen de verspreiding. Binnen de EU heeft deze bacterie (nog) geen quarantainestatus, en het organisme komt bovendien nog niet in de EU voor. Desondanks vormt de introductie van Xanthomonas axonopodis pv. allii via besmet zaad of besmette bollen een risico.