Kleurenschema moet teler helpen bij afwisseling in middelengebruik phytophthora
Het kleurenschema is opgesteld in nauwe samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) en FRAG NL, de Nederlandse afdeling van het internationale Fungicide Resistance Action Committee (FRAC).
Resistentievorming voorkomen
Combineren en alterneren (afwisselen) voorkomt verdere resistentievorming bij phytophthora. Afgelopen seizoen ontwikkelden phytophthora-stammen resistenties tegen twee groepen actieve stoffen. De nieuwe strategie gaat dit tegen, zo bleek in diverse proeven en in de praktijk in Denemarken afgelopen jaar.
Met het kleurenschema wil de taskforce handvatten bieden om tot een juiste middelenkeuze te komen. „Aardappeltelers en loonwerkers kunnen het schema ook gebruiken om het geadviseerde schema van hun adviseur en leverancier te toetsen”, aldus de taskforce.
De komende weken zijn volgens de taskforce een cruciale fase voor teeltseizoen 2024 om phytophthora met een geïntegreerde aanpak de baas te blijven. „Nu is hét moment voor het treffen van een aantal beheersmaatregelen.” Het gaat hierbij met name om het afdekken van afvalhopen en het bestrijden van opslag, en ook om het controleren van aardappelen bij de eerste opkomst in het perceel en wegwijs worden in gebruik van een beslissingsondersteunend systeem (BOS) en in het alterneren, laat de taskforce weten.
De tekst gaat verder na de afbeelding
Potentiële bronnen
Na de grote uitbraak van phytophthora in 2023 liggen vroege nieuwe bronnen op de loer. Hierbij valt te denken aan (latent) aangetast pootgoed, achtergebleven knollen in het veld en/of niet afgedekte afvalhopen. Er zijn al eerste aantastingen in een (hobby)teelt vastgesteld en op social media gaan beelden rond van diverse afvalhopen waarop het aardappelgewas al volop aan het groeien was.
De taskforce blijft oproepen meer alert te zijn, afvalhopen af te dekken en telers op nalatigheid aan te spreken. Afdekken van afvalhopen is per 15 april verplicht voorgeschreven in het teeltvoorschrift. De taskforde doet de dringende oproep om dit seizoen die datum niet ‘af te wachten’. Telers kunnen ook onafgedekte hopen (anoniem) melden bij het meldpunt van de NAK, die op naleving van teeltvoorschriften toeziet.
Beslissingsondersteunend Systeem (BOS)
Naar verwachting zijn enkele seizoenen met verscherpte aanpak nodig om de ‘naweeën’ van de phytophthora-uitbraak uit het teeltseizoen 2023 te minimaliseren. Het nieuwe spuitregime met alterneren kan er volgens de taskforce toe leiden dat meer middelen worden toegepast. Dit hoeft niet direct tot een hogere milieu-impact te leiden. „Een beslissingsondersteunend systeem (BOS) kan behulpzaam zijn bij het nauwkeuriger kiezen van het juiste spuitmoment.” De taskforce beveelt nadrukkelijk het gebruik van een BOS aan. BOS-gebruik is één van de maatregelen bij het gerichte beheersen, zoals de taskforce dat voor een geïntegreerde teelt uitwerkte.
In de loop van de nazomer van 2023 kwamen er steeds meer signalen dat de phytophthora-besmetting uit de hand liep en nauwelijks nog te beheersen viel. De stuurgroep van het Actieplan Plantgezondheid van BO Akkerbouw besloot daarop een Taskforce Phytophthora in te stellen om tijdig tot een breed gedragen en adequate aanpak voor 2024 te komen.