Wees alert op Phytophthora aantasting bij de start van het aardappel groeiseizoen!
Phytophthora in aardappelen kan al bij de opkomst van het aardappelgewas toeslaan. Doordat in de natte zomer en najaar van 2023 veel aardappelen aangetast zijn door Phytophthora infestans, is de sporendruk bij de start van het groeiseizoen 2024 hoog. Dit komt door verschillende besmettingsbronnen die dit voorjaar veel aanwezig zijn:
-besmette aardappelopslagknollen: door slechte oogstomstandigheden of niet kunnen oogsten van aardappelen in najaar 2023. Door de zachte winter zal maar een beperkt gedeelte van de aardappelopslag bevroren zijn.
-pootgoed dat op het oog gezond is maar toch Phytophthora kan bevatten.
-geslachtelijke oösporen die 3 - 4 jaar kunnen overleven in de bodem en een jong aardappelgewas kunnen aantasten vanuit de grond.
Phytophthora vanuit het pootgoed of bodem laat eerst een donkerbruine verkleuring van de stengel zien. Hierna worden de onderste bladeren aangetast en kan de infectie zich snel verspreiden door het aardappelperceel. Phytophthora infestans is een oömyceet en heeft water nodig om te kunnen infecteren en groeien. Hoge luchtvochtigheid, waardoor bladnatperiodes ontstaan van minimaal 4 uur tijdens bijvoorbeeld een dauwnacht, zijn al voldoende voor Phytophthora-infecties! Gebruik in ieder geval een BOS-adviessysteem en controleer minimaal 2 keer per week de jonge aardappelplanten op aanwezige infecties van Phytophthora. Hierdoor kan op tijd een beginnende infectie stopgezet kan worden met PROXANIL®.
Advies bij aantasting van Phytophthora in jong aardappelgewas
Bij het signaleren van een vroege Phytophthora aantasting dient er zo snel mogelijk een stopbespuiting uitgevoerd te worden met PROXANIL® + mengpartner. PROXANIL® bevat propamocarb 400 g/l + cymoxanil 50 g/l. De unieke formulering en combinatie van de actieve stoffen propamocarb en cymoxanil zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de phytophthora schimmel in het blad stopgezet wordt.
De stopbespuiting met PROXANIL® is gebaseerd op verschillende werkingsmechanismen:
- Stopt de myceliumgroei Phytophthora infestans
- Sporulatie van nieuwe Phytophthora sporen wordt sterk verminderd
- de kiemkracht van de Phytophthora sporen wordt aanzienlijk verlaagd
- Kick back genezend effect tegen Phytophthora aantasting door cymoxanil
- Unieke formulering waardoor de stopwerking van de actieve stoffen propamocarb en cymoxanil optimaal is
Adviescombinaties stopbespuiting met PROXANIL® zijn:
- PROXANIL® 2-2,5 L/ha + Ranman®* Top (cyazofamide) 0,5 L/ha
- PROXANIL® 2-2,5 L/ha + Exacto 500 SC®** (fluazinam) 0,4 L/ha
- PROXANIL® 2-2,5 L/ha + Canvas®*** (amisulbrom) 0,3 L/ha
Gebruik de hoogste dosering van PROXANIL® 2,5 L/ha bij aanwezigheid van veel aardappelloof.
Zet bij een zichtbare Phytophthora aantasting minimaal twee keer PROXANIL® combinatie in met een kort interval van maximaal 7 dagen.
Mengpartner EDIPRO® voor preventief schema
Vanwege de aanwezige resistente genotypen van Phytophthora is een sterk preventief schema waarin fungiciden gemengd worden ingezet dit seizoen een must. In het aardappel groeiseizoen 2023 heeft het mengen van diverse fungiciden met EDIPRO® 1,2 L/ha in proeven en in de praktijk goede resultaten laten zien en de ontwikkeling van resistente genotypen verminderd. EDIPRO® bevat de actieve stof propamocarb hydrochloride 722 g/l en werkt systemisch.
Via de onderstaande knop kunt u meer informatie lezen over EDIPRO®. In deze nieuwe technische leaflet over EDIPRO leest u hoe u EDIPRO® kunt inzetten als mengpartner in aardappelen.
Klik hier voor meer informatie over EDIPRO!
*Ranman Top is een geregistreerd merk van Certis Belchim
**Exacto 500 SC is een geregistreerd merk van Adama B.V.
***Canvas is een geregistreerd merk van Nufarm