Internationaal committent met USDA-graanrapport

Donderdag werd het WASDE-rapport op haar merites beoordeeld. Algemeen wordt de lijn die het rapport ingezet heeft, wel onderschreven. In de VS is de conditie van de zogenaamde HRW-belt (hard red winter) nog steeds zorgelijk voor het zuidwestelijke deel maar het oostelijke deel verbeterd.
SovEcon waardeerde de Russische tarweproductie met 2 miljoen ton op naar 52 miljoen ton met een exportpotentieel van 14-15 miljoen ton (2012: 10 miljoen ton).
De mondiale productie lijkt zich in het algemeen gunstig te ontwikkelen. Het areaal is ruim, derhalve is met het voorschrijden van de tijd een verdere verlaging van de graanprijzen aannemelijk.
Matif/tarwe sloot voor de leveringsmaand november op €197.75 (+€0.25)
Het maandelijkse Amerikaanse WASDE-rapport (World Agricultural Supply and Demand) bracht geen aardverschuiving met zich mee. De belangrijke ratio van consumptie/eindvoorraden hebben voor alle drie de grondstoffen tarwe, maïs en soja een kleine negatieve correctie laten zien ten opzichte van de vorige maand. In de mei publicatie was het kenmerkend dat de wereldproductie voor het seizoen 2013/14 voor zowel tarwe, maïs en soja hoog waren ingezet. Voornamelijk de groei- en zaai omstandigheden in de VS zijn de laagste weken ver van ideaal geweest. Opmerkelijk is dat juist in het jongste rapport geen substantiële wijzigingen in de VS S&D zijn aangebracht. Het Amerikaanse tarweareaal in onveranderd en de te verwachten hectareopbrengst in naar boven toe bijgesteld. Derhalve gaat de Amerikaanse tarweproductie dus omhoog, de productie in Rusland en Oekraïne gaan respectievelijk met 2 en 2.5 miljoen ton naar beneden. Voor maïs is het opvallend dat er de totale areaal in de VS onveranderd is gebleven maar dat de opbrengst per hectare wel lager is gesteld van 158 naar 156.5 bushel/acre. Voor soja blijft de oogstverwachting hoog maar ook de consumptie en de wereldhandel van de bonen blijft op een zeer hoog niveau.
Voor de grondstoffen tarwe, maïs en soja zijn de ratio's voor consumptie/voorraden niet verrassend. Veelal is het schuiven van de USDA van export- en consumptiecijfers in de combinatie met de hoge (praktisch ongewijzigde) productiecijfers, de basis voor het laatste rapport. Aan het einde van deze maand komt er weer een belangrijk kwartaalrapport uit over de Amerikaanse plant- en voorraden. Meestal zijn deze publicaties de basis om het WASDE-rapport aan te passen.
Jan Bakker
