Rechter moet oordeel vormen over teelt lelies in Sevenum
Een akkerbouwer uit Maasbree moet zich donderdag 18 april bij de rechter verantwoorden, omdat hij van plan is om op een gepachte akker aan de rand van het Noord-Limburgse dorp Sevenum lelies te gaan telen. Het perceel ligt tussen de Groote Molenbeek en de Dorperdijk. Een groep van circa veertig bewoners verzet zich hiertegen en probeert nu via de juridische weg de teelt van lelies op dit perceel te voorkomen.
In een brief aan de gemeente zeggen zij zich zorgen te maken om hun gezondheid en die van hun kinderen en huisdieren. Dit vanwege de, in hun ogen, grote hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen die bij de lelieteelt worden toegepast. Ze zeggen niet/onvoldoende te worden gehoord door de teler. Voor hen reden om naar de voorzieningenrechter te stappen. Daar mogen ze volgende week hun grieven uiten.
Gesprek
In november 2023 vernamen de Sevenumse buurtbewoners dat op het perceel tussen de Dorperdijk en Groote Molenbeek lelies zouden worden geteeld. De bewoners zijn vervolgens hierover het gesprek met de lelieteler aangegaan. De toezeggingen die hij deed waren in de ogen van bewoners echter onvoldoende. Zo zou hij hebben toegezegd om de buffer tussen de bewoning en het lelieveld te vergroten tot circa 50 meter en de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen te reduceren van 34 naar 19. Bovendien wil hij de omwonenden tegemoetkomen door bijvoorbeeld te waarschuwen als hij gaat spuiten en niet te zullen spuiten als de wind richting de woningen waait.
Bestemmingsplan
De teler vindt de gemeente Horst aan de Maas aan zijn zijde. De gemeente verwijst naar het bestemmingsplan dat de teelt van lelies op die plek toestaat. Bovendien stelt de gemeente dat de NVWA beschikt over voldoende deskundigheid om toe te zien op de juiste toepassing van de gewasbeschermingsmiddelen.
De gemeente heeft de teler er wel expliciet op gewezen zich te houden aan de belangrijkste landelijke voorschriften en de naleving ervan bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Overigens werd in de gemeenteraad van Horst aan de Maas onlangs voorgesteld het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij de lelieteelt aan banden te leggen. Dit voorstel kreeg echter geen meerderheid in de raad.
Boterveen
De bewoners hebben de steun ingeroepen van AARDige Buren. Deze organisatie was vorig jaar betrokken bij een soortgelijke rechtszaak in de lelieteelt in het Drentse Boterveen. In eerste instantie vond de rechter de gezondheid van de omwonenden belangrijker dan de winstgevendheid van de teler. Een hogere rechter stond vervolgens het gebruik van vier soorten gewasbeschermingsmiddelen toch toe.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: gemeente Horst a, De Limburger, L1