Tarweprijs Parijs stijgt na Chinese interesse
De top van de markt bleef echter bij €200/ton liggen, gezien het slot op 199.75 op woensdag en 200.00 op donderdag. Vandaag kon deze stemming echter geen vervolg gegeven worden. De markt stond vanaf de opening onder druk doordat de oogstvooruitzichten er weer wat beter uitzien.
Strategie Grains stelde de tarweproductie in de EU bij met 600.000t tot 131,5 mln. ton ten opzichte van vorige maand en de start van de oogst in Rusland lijkt ook goed te verlopen. De eerste hectare opbrengsten in Rusland liggen op 4,49 ton/ha, terwijl dat vorig jaar rond deze tijd op 2,98 ton/ha lag. Een flink herstel en op de exportmarkt zal binnenkort de druk te voelen zijn van de nieuwe oogst die op de markt terecht zal komen. Ook in de VS is men begonnen met de oogst van wintertarwe, maar lag de focus aan het begin van deze week op de juist trage start in de VS. Er was vorige week nog maar 11% van het areaal geoogst, terwijl dit vorig jaar op ruim 50% lag. Ook ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde van 25% is er een forse achterstand en de markt kon hier aan het begin van de week ook licht stijgen.
Op de lange termijn blijft de druk op de graanmarkten bestaan. Zolang zich er geen grote problemen voor doen in de grotere productiegebieden (VS, Zwarte Zee-gebied, Europa, Australië en in mindere mate China) dan zal de druk op de prijzen blijven bestaan.
Ontwikkelt de oogst zich straks ergens niet goed, dan zullen door de krappe beginvoorraden voor het komende seizoen de spanningen weer snel terug komen en zullen zulke prijsstijgingen net als het afgelopen seizoen weer mogelijk zijn. Maar momenteel speelt dat niet en zal de markt ook de komende weken waarschijnlijk onder druk blijven staan.
Rene van Zandwijk