Weinig virusziek in TBM-pootgoed
Dat is de op één na beste score ooit van het TBM-pootgoed sinds 1988. Alleen in 2001 was het percentage lager met 0,8 procent virusziek. Het aantal partijen met meer dan 10 procent ziek is bijna verwaarloosbaar laag: 2 partijen van de ruim 100.
Opfriscursus virusherkenning
In 2012 was het percentage virusziek gemiddeld 28 procent en hadden 30 van de 107 partijen een besmetting hoger dan 10 procent. Het jaar 2011 was relatief goed met gemiddeld 9,8 procent, maar de jaren daaraan voorafgaand waren zorgelijk: 2008 had een gemiddelde besmetting van 27,7 procent, terwijl 2009 en 2010 relatief zeer zorgelijk jaren waren met gemiddeld 42,3 procent respectievelijk 39,3 procent virusziek. In die periode heeft het TBM-bestuur ook actie ondernomen en een opfriscursus virusherkenning en bestrijding georganiseerd, plus een vrijwillige nacontrole geïntroduceerd. Ook dit jaar wordt die nacontrole opnieuw aangeboden aan de TBM-telers.
Alertheid blijft geboden
Het viruspercentage varieert jaarlijks sterk, blijkt uit de cijfers van de afgelopen jaren. Alertheid tijdens de teelt en het afrijpen van het gewas blijft daarom geboden, stelt de stichting. Goed oliegebruik, volgens de vuistregel 1 liter per dag, blijft het advies om tijdens de groei infectie te voorkomen. Bovendien is het van groot belang om hergroei tegen te gaan nadat het loof is gedood. Er ontstaat in het onbeschermde jonge groen na die hergroei als het ware een vrije toegangspoort voor de door luizen overdraagbare virussen, is gebleken uit analyses van resultaten van vorige jaren.
De Stichting TBM heeft ook dit jaar weer een pootgoedcontroleveld uitgezet in Valthermond. Hieruit heeft de stichting een representatieve steekproef monsters van de TBM-vermeerdering van 2012 geplant en beoordeeld op virusziek. Het gewas is dit voorjaar laat, het is daarom mogelijk dat er misschien nog een enkele plant met virusziek bijkomt, aldus de stichting.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Stichting TBM
Beeld: Fenneke Wiepkema