‘Aardappelen bewaren is topsport’

Die boodschap gaf verkoopleider Peter Maljaars van Omnivent de aanwezigen mee tijdens het symposium Aardappelkwaliteit en Bewaring in Lelystad. Volgens Maljaars gaat er in de bewaring nog het nodige mis, waardoor de kwaliteit van de aardappelen tijdens de bewaring hard achter uit gaat. ‘En dat is zonde.’
Goed inschuren
De bewaring is geen ziekenhuis, aldus Maljaars. ‘Vraag voor je de aardappelen in schuurt jezelf af: hoe is mijn aardappel, hoe is het groeiseizoen geweest en is het product wel bewaarbaar? Soms is het beter om de aardappelen af land te verkopen. Dat willen de meeste telers niet, vanwege contracten of andere verplichtingen. Gaat het met de aardappel in de bewaring dan toch mis, durf dan ook toe te geven dat je de verkeerde beslissingen hebt genomen.’
Kennis bundelen
Volgens Maljaars is er bij bedrijven en instanties voldoende kennis over bewaring aanwezig, maar weet de teler niet altijd waar hij deze kan vinden. ‘Het is belangrijk om die kennis te bundelen’, vindt de verkoopleider. ‘Zoals informatie over welke vormen van bewaring en automatiseringssystemen er zijn en hoe je die systemen zo goed mogelijk kunt toepassen.’
Topkwaliteit
Want een akkerbouwer moet wel weten wat er in zijn schuur gebeurt, aldus Maljaars. ‘Als hij daarin de verkeerde keuzes maakt, kan dat funest zijn voor de kwaliteit van zijn product. Terwijl de industrie van de teler een product van topkwaliteit verwacht.’