Eiwitboeren en HAK naar kortere keten voor eerlijke prijs
De telers en de verwerker van plantaardige eiwitten hebben uitvoerig met elkaar gesproken. Aanleiding hiervoor was de eerdere berichtgeving over de aan telers opgelegde prijsdalingen voor kidneybonen, bruine bonen en kapucijners. Voor Nederlandse kidneybonen dreigde een 24 procent lagere uitbetalingsprijs dan in 2023. Voor bruine bonen en kapucijners is dat respectievelijk 17 en 13 procent minder.
Dit zou het gevolg zijn van de fors gedaalde graanprijzen. Dat argument verwijst de producentenorganisatie echter naar de prullenbak, omdat het twee totaal verschillende teelten zijn. Ook is er geen sprake van veel meer aanbod door snelgroeiend areaal.
Het gesprek heeft ertoe geleid dat beide partijen gaan samenwerken. HAK onderschrijft de visie van de Eiwitboeren van Nederland op waardecreatie en beide partijen hebben daarom besloten om samen te werken.
Beperking CO2-uitstoot
De teelt van peulvruchten draagt bij aan een toename van de biodiversiteit, een beperking van de CO2-uitstoot en een reductie van stikstofinput. Deze fundamentele bijdrage aan duurzaamheid rechtvaardigt een passende prijsvorming van peulvruchten van Nederlandse bodem, stelt de producentenorganisatie. HAK op zijn beurt beschouwt de peulvruchtenteelt als essentieel voor de toekomstbestendigheid en duurzaamheid van de Nederlandse landbouw en voeding, en staat daarom achter een aantrekkelijk verdienmodel voor lokale telers.
De Eiwitboeren van Nederland blijven ketenpartijen uitnodigen die de teelt van plantaardige eiwitten op Nederlandse bodem ook omarmen.