Graanmarkten leveren aan einde week weer in
Zonder de elektronische beurs in Chicago was er weinig beweging in de graanmarkten vandaag. Een zeer smalle handelsrange tussen 196.50 en 197.00 was hier het bewijs van. Maar bij de opening van de beurs in Chicago na de vrije dag gisteren in verband met Independance Day gingen de noteringen in Parijs naar beneden.
Deze week kenmerkt zich door het lichte herstel na de daling vrijdagavond na de publicatie van het USDA-rapport. Het herstel werd door meerdere factoren ingegeven. Ten eerste de stijging van de olieprijzen wereldwijd. In de VS waren de olievoorraden lager als men verwacht had en de politieke onrust begin van deze week die leidde tot het vertrek van Mursi zorgden voor een stijging van de olieprijs. Tegelijkertijd deed de euro/dollar koers een daling, wat de concurrentiepositie van Europa ten opzichte van de VS verbeterd.
In de granenmarkten werden verschillende exportorders ingevuld. China, Zuid Korea, Egypte, Tunesie waren allemaal op zoek naar tarwe of mais. Met name de Chinese belangstelling zorgde voor hoop in de graanmarkten dat door de problemen daar de Chinese vraag naar tarwe en mais hoger zullen zijn dan tot nu toe aangenomen wordt. Door slecht weer daar is de oogstprognose verlaagd met 2 mln. ton tot 118 miljoen ton tarwe.
Deze bijstelling is er één van de vele deze week. Ook de IGC (+1 mln. ton), FAO (+2 mln. ton), EU (+1 mln. ton) kwamen met verwachtingen voor de komende tarwe oogst. Ten opzichte van de vorige schattingen dus veelal verhogingen van de productie.
Waar dat waarschijnlijk niet het geval zal zijn is Rusland. Waar de start van het oogstseizoen goed leek te zijn, zijn er nu diverse berichten over problemen i.v.m. te droge warme omstandigheden. Dit zou de oogstverwachting van 54 mln. ton flink naar beneden kunnen bijstellen. Rusland is echter altijd traag met het aanpassen van deze verwachtingen, dus voorlopig is het moeilijk deze berichten op de juiste waarde te schatten.
Ondertussen lijken de markten een beweging te laten zien die al meerdere malen te zien was. Een grote stap naar beneden, voorzichtig herstel daarna om dan weer een grote stap terug naar onder de oude bodem. Vooralsnog lijkt daar nog even geen verandering in te komen. Maar, zoals al vaker gezegd, bij een probleem ergens in de productiegebieden zal de markt erg snel weer kunnen stijgen, want de gevoeligheid van de markt voor problemen is door de krappe eindvoorraden erg groot.
Rene van Zandwijk