Wat doen aaltjes in een warm najaar?
De meerwaarde van een resistente groenbemester als vanggewas
Er bestaan verschillende wortelknobbelaaltjes, die zoals de naam zegt knobbels op de wortels veroorzaken. Dit haalt de kwaliteit van gewassen zoals o.a. aardappelen en peen fors omlaag. De wortelknobbelaaltjes chitwoodi en fallax zijn zelfs quarantaine organismen die voor de teelt van aardappelen en boomplantgoed dus fataal zijn. En bij vondst is je perceel en bedrijf bekend bij de NVWA.
Deze aaltjes zorgen vooral op de lichtere gronden voor problemen. Het kiezen van het juiste vanggewas is cruciaal om de populaties binnen de perken te houden.
Uitkomen van eitjes en overleving
Bij een bodemtemperatuur vanaf 5 °C komen de eitjes van chitwoodi en fallax uit en gaan de larven op zoek naar voedsel. Hoe warmer het is, hoe meer eitjes er uitkomen. Bij bodemtemperaturen tussen 15 en 20 graden (vrijwel geheel augustus, september en oktober 2023) kun je ervan uitgaan dat per dag 5% van de eitjes uitkomen.
Vermeerdering of afsterven
Een chitwoodi of fallax larve kan lang overleven, mits de bodemtemperatuur 5 graden of lager is, maar ook heel kort als de temperatuur hoger dan 25 graden is. Bij temperaturen tussen 15 en 20 graden is de overleving 80 à 90 dagen. Dit aantal dagen komt overeen met de periode augustus t/m oktober.
Wanneer in deze periode geen waardplant voor het aaltje op het perceel groeit, hebben de larven geen voedsel en sterven na 80 dagen. Groeit er wel een waardplant zoals bijvoorbeeld rogge dan vermeerdert het aaltje volop. De sterk toegenomen populatie overwintert en is in het voorjaar massaal aanwezig.
Ons advies:
Stem je vanggewas / groenbemester goed af op de volgende hoofdteelt die op het perceel komt. Gaat het om teelten die gevoelig zijn voor wortelknobbelaaltjes, kies dan altijd een resistente groenbemester zoals Doublet bladrammenas en zeker geen waardplant zoals rogge!