BvV-vrijstelling vervalt bij gewasbescherming
Door de implementatie van de Europese Richtlijn voor duurzaam gebruik van pesticiden (2009/128/EG) is artikel 6.3 betreffende Bewijs van vakbekwaamheid in de Regeling Gewasbescherming en Biociden aangepast. Hierdoor is een vrijstelling voor het behalen van een BvV voor eenvoudige handelingen met gewasbeschermingsmiddelen niet meer mogelijk.
Veiligheidsinstructie
Werkgevers en/of opdrachtgevers met werknemers die één van voorheen vrijgestelde eenvoudige handelingen met gewasbeschermingsmiddelen uitvoeren, moeten deze werknemers nu een veiligheidsinstructie geven om ze zo het BvV ‘Veiligheidsinstructie Gewasbescherming’ te laten verkrijgen. Deze instructie moet worden erkend door Bureau Erkenningen (www.erkenningen.nl). Dit bureau geeft ook informatie over de opzet en inhoud van de instructie. Een bedrijf kan zelf een instructie opstellen of gebruik maken van een goedgekeurde instructie van een andere instelling of bedrijf.
Presentielijst
Als bewijs dat de instructie gevolgd is, ontvangt men een kopie van de presentielijst, die de handeling vermeldt. Die lijst geldt gedurende vijf jaren nadat de instructie is gevolgd, als BvV voor de desbetreffende handeling, op het betreffende bedrijf.
Handelingen waar een BvV ‘Veiligheidsinstructie Gewasbescherming’ voor volstaat zijn:
- het bedienen van een volledig gesloten zaadcoatingsmachine;
- het in een plantaardige weefselkweeklaboratorium in vitro gebruiken of voorhanden hebben van gewasbeschermingsmiddelen die volgens de desbetreffende toelating zijn bestemd om de levensprocessen van planten te beïnvloeden;
- het bestrijden van aardappelopslag met een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat met handapparatuur, voor zover de apparatuur is gevuld door een andere persoon die beschikt over een BvV ‘Uitvoeren gewasbescherming’ of ‘Bedrijfsvoeren gewasbescherming’;
- het doden van ongewenste planten met handapparatuur gevuld met een gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof glyfosaat bij de selectie van bolgewassen en andere planten ten behoeve van veredeling, voor zover de apparatuur is gevuld door een ander persoon die beschikt over een BvV ‘Uitvoeren gewasbescherming’ of ‘Bedrijfsvoeren gewasbescherming’.