Minder bladluizen en vergelingsziekte dankzij gerst in bieten
In de jaren 2021 tot en met 2023 is op meer dan 25 proefvelden in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië gerst ingezaaid als antiluisdek. In deze proeven blijkt dat de schade structureel afneemt.
In de veldjes met gerst zaten er verhoudingsgewijs minder luizen op suikerbieten en nam het aantal natuurlijke vijanden van de groene perzikluis, zoals lieveheersbeestjes, toe. Daarnaast was de verspreiding van het vergelingsvirus over het perceel geringer in vergelijking met veldjes zonder gerst, meldt het bieteninstituut IRS. Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de bieten worden verborgen door de gerst en de bladluizen de bieten minder makkelijk kunnen vinden.
Moeilijker verspreiden
Daarnaast kunnen de bladluizen zich mogelijk ook moeilijker verspreiden van biet naar biet als hier gerst tussen staat. Het blijft echter ook met de inzet van gerst noodzakelijk om bladluizen in bieten te blijven tellen en in te grijpen als de schadedrempels zijn overschreden, voegt het IRS daar aan toe.
Het is belangrijk om de gerst tijdig dood te spuiten, benadrukt IRS-onderzoeker Elma Raaijmakers. „Anders gaat het concurreren met de bieten en dat kan leiden tot opbrengstverliezen.” Haar advies: doodspuiten als de gerst 10 tot 15 cm groot is of de bieten in het zes- tot achtbladstadium staan. „Doe je het later, dan zal de gerst concurreren en stikstof en water dat voor de biet is bedoeld opnemen.” Zodra de gerst langer is en gaat uitstoelen, is het moeilijker om deze dood te spuiten.
De tekst gaat verder na de foto
Akkerbouwers op de zandgronden hebben in de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan met het inzaaien van een antistuifdek gerst, namelijk als middel om winderosie in de bieten te voorkomen. Zij zaaien al vaak gerst op de stuifgevoelige stukken. Het is heel eenvoudig om deze methode door te trekken naar het hele perceel, zegt Raaijmakers.
Kunstmeststrooier
Op de klei is deze techniek minder bekend, maar ook hier is het heel goed toepasbaar, meent Raaijmakers. „Het is het makkelijkst om de gerst net voor de zaaibedbereiding met de kunstmeststrooier over het perceel te strooien. Bij de zaaibedbereiding wordt de gerst voldoende ingewerkt. Daarna kunnen de suikerbieten worden gezaaid.” Een na opkomst LDS-bespuiting zal de ontwikkeling van de gerst remmen, maar dat is volgens de onderzoeker geen probleem.
De eerste groene bladluizen zijn inmiddels gesignaleerd op de vroeggezaaide bietenpercelen. De aantallen bladluizen liggen momenteel nog ver beneden de schadedrempels.