Verzopen uien doodspuiten

In de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 juni viel er eerst 30 millimeter regen, een paar uur later nog eens 35 millimeter. Een kleine twee weken daarvoor was er ook al een fikse bui gevallen van 35 millimeter. De grond was daarvan nog verzadigd. Toen de 65 millimeter daarbij kwam ging het mis. “Het water stond 10 tot 15 centimeter boven de uien”, blikt Boot terug.
Van Brouwershaven tot Zierikzee
Hij ging gelijk het perceel op om greppels te frezen. Dat hielp. Een uur na de bui waren de plassen weg, maar de schade was al berokkend. Op veel percelen, ruwweg ten westen van de lijn Brouwershaven – Zierikzee, is nu de schade te zien: gewassen die bijna weg zijn of er pietepeuterig op staan.
Uien en spinazie verloren
Boot heeft in zijn meeste gewassen schade, maar twee springen er uit in negatieve zin: uien en spinaziezaad. Op een perceel met 3,5 hectare uien is weinig meer van het gewas over. De teler beschouwt het als verloren. Hij spuit het dood met Roundup. Daarna wil hij het kilveren en een groenbemester in zaaien die geschikt is als voorvrucht voor aardappelen.
Fusarium gaf nekslag
De schade komt niet alleen doordat de uien in het water stonden. Fusarium gaf de nekslag. Boot heeft de ervaring dat uien die na spinaziezaad in het bouwplan komen, heel vaak last hebben van fusarium. Daarom heeft hij het een beetje gehad met spinaziezaad. “Diverse spinazietelers zijn ermee gestopt in de afgelopen jaren. Ik ben waarschijnlijk de volgende.”
Een paar honderd meter verderop staat een perceel spinaziezaad van 5,5 hectare er heel beroerd op. Zaadfirma Monsanto heeft er bij Boot op aangedrongen om toch zoveel mogelijk ervan te laten staan. Het is namelijk het enige perceel voor zaadvermeerdering van dat ras. In het teeltcontract staat dat Boot een basisbedrag per hectare ontvangt, ongeacht de opbrengst. Daarvan kan hij in elk geval nog een deel van de teeltkosten betalen.
Tekst: Peter van Houweling
Beeld: Peter van Houweling