WASDE: kleinere tarwevoorraden

Met name voor de tarwe zat er een verrassing in het rapport. De eindvoorraden dit seizoen werden met name in China fors naar beneden bijgesteld, waardoor we het seizoen 2012/2013 uitgaan met 174,5 mln. ton, ruim 5 miljoen minder als in juni verwacht werd. Voor het nieuwe seizoen werd de productie verhoogd tot 697.8 mln. ton, maar werd het verbruik en de export ook verhoogd, waardoor er een daling van de eindvoorraden zal zijn van 9 mln. ton.
Ook de lokale Amerikaanse cijfers laten een zelfde beeld zien: een hogere productie in vergelijking met een maand geleden, maar ook een hoger gebruik, waardoor lager als verwachte eindvoorraden voor het komende seizoen. Ronduit vaste cijfers voor de markt dus.
Dat er geen enorme prijssprong gemaakt werd in de tarwe was te danken aan de cijfers voor mais en soja. Deze waren beduidend minder vast. In de mais zowel in de VS als wereldwijd hogere eindvoorraden als men verwachte, dus een drukkend effect op de markt. In de soja ook voor de VS een hogere eindvoorraad, evenals wereldwijd gezien. Deze cijfers hadden een negatieve impact op de prijzen, waardoor ook de stijging van tarwe in Chicago en Parijs gelimiteerd werd.
Per saldo deze week alsnog een stijging van de noteringen voor tarwe, maar heeft de markt moeite om het prijsniveau van €200/ton voorbij te gaan. Wellicht dat tegenvallende productiecijfers van Rusland hier verandering in kunnen brengen, de eerste bijstellingen van de oogst kwamen deze week voorbij. Afwaarderingen van 1-2 miljoen ton door IKAR, SovEcon en de overheid, met een productie die nu tussen 50 & 52 mln. ton lijkt uit te komen. Ook de importbehoefte van China kon begin van deze week al voor steun in de markt zorgen.
Aan de andere kant blijven er positieve bijstellingen van de Europese markt langs komen en doen zich in andere grote productiegebieden zich nog geen grote problemen voor. Al is de Chinese markt moeilijk in te schatten, totale oogstcijfers lijken nog wel goed te zijn, maar is met name de kwaliteit van de tarwe (en mais) een groter punt van zorg, wat voor een grotere importbehoefte lijkt te zorgen.
Copyright: de Vries & Westermann B.V.