Pak structuurproblemen aan met rietzwenk als hoofdteelt
Zomergerst zaaien is vanaf nu niet of minder raadzaam. Het is te laat om nog brouwkwaliteit te kunnen oogsten. Afgewogen tegen de kosten is onzeker wat het rendement van de teelt zal zijn. Ook speelt de slechte structuur van de bodem een rol. Door het inzaaien van rietzwenk herstelt de structuur door de maximale wortelmassa van het gewas. De bodemstructuur verbetert hierdoor aanzienlijk. Rietzwenk is dus een goede oplossing voor de opgedane schade van de bodem door de vele regenval.
Eco-regeling klasse Goud
Een groot voordeel van het kiezen voor deze groenbemester is bovendien dat rietzwenk-inzaai mee kan tellen voor de GLB-eco-regeling groene braak. Voor akkerbouwers is het hierdoor mogelijk om in klasse Goud terecht te komen.
Aandachtspunt hierbij is wel dat op de percelen die worden aangemerkt als groene braak geen mest geplaatst mag worden. Het advies is daarom om het deel van de rietzwenk-percelen dat ‘teveel’ is om in de klasse Goud te komen, niet op te geven voor de eco-regeling groene braak, maar als ‘normaal’ gewas / groenbemester, zodat op die percelen wél fosfaat- en stikstofruimte is.
Veel wortelmassa met rietzwenk
Barenbrug heeft in samenwerking met Wageningen Universiteit Open Teelten onderzoek gedaan op het gebied van verschillende grassen, waaronder rietzwenk. Gekeken is onder andere naar wortelmassa na een jaar teelt. De opbouw van organische stof in de bodem bij rietzwenk laat na een jaar een goede opbouw zien, weet Jos Maljaars, teeltadviseur bij Barenbrug. ‘Na een grasgroenbemesting met rietzwenk, waarbij wintertarwe als dekvrucht fungeert, wordt gemiddeld een EOS van meer dan 1200 kg vastgesteld. Door rietzwenk in april-mei in open land in te zaaien, zal het aandeel organische stof aanzienlijk meer zijn. De diepere beworteling van rietzwenk komt veel beter tot zijn recht in een langer groeiseizoen.’
Gegarandeerd schoon voor volgteelt
Barenbrug verkoop het rietzwenk onder de naam Proterra Cereals. Voordeel is dat het product geselecteerd is op zuiverheid, wat betekent dat het vrij is van onkruiden en ongewenste cultuurzaden. ‘Akkerbouwers kunnen hun grond gegarandeerd schoonhouden voor de volgteelt, zeker wanneer het perceel niet gebruikt wordt binnen de GLB-regeling en telers dan chemische onkruidbestrijding mogen toepassen tegen breedbladigen. In gele mosterd, bladrammenas en andere ’breedbladige mengsels’ kan dat niet’, aldus Maljaars.
Een ander voordeel van rietzwenk is dat uit lopend onderzoek van Barenbrug en de WUR blijkt dat het gras een slechte tot matige waardplant kan te zijn van wortellesieaaltjes (Pratylenchus penetrans, zie grafiek). Inzaai van rietzwenk kan, bij een hoge beginbesmetting, de besmettingsdruk van het wortellesieaaltje verlagen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het bekende Italiaans raaigras. (zie grafiek)
Proterra Cereals is niet geschikt om te oogsten en te kuilen, het is een traag groeiend turfgras . Om het te oogsten, is het raadzaam om te kiezen voor een weidemengsel met rietzwenk. Dit bevat naast rietzwenk 15% timothee.
Nu zaaien voor meer massa en diepere beworteling
Maljaars adviseert akkerbouwers om nu te kiezen om rietzwenk in te zaaien. ‘Hoe eerder, hoe beter, want dat betekent meer massa en een diepere beworteling. Inzaaien kan echter ook nog prima in juni. Met voldoende vocht en warmte komt het gewas prima tot ontwikkeling.’ Maljaars raadt ook aan om naast de rietzwenk een deel klaver te zaaien. ‘15 kg rietzwenk en 5 kg rode klaver werkt goed. Op die manier zaai je er ook een vlinderbloemige bij die zorgt voor extra stikstof. De kosten per ha aan zaaizaad zijn beperkt hoger. Zonder klaver adviseer ik 20 kg p/ha rietzwenk voor een vol gewas en minder onkruiddruk’.
Door nu aan de slag te gaan met de structuur van de bodem en te kiezen voor rietzwenk als diepwortelende groenbemester, breng je de grond terug in conditie en sorteer je op de goede manier voor op een succesvolle volgteelt.
Tekst: Barenbrug