‘Geleidelijke loofdoding in pootaardappel'

Op dit moment worden de eerste pootaardappelen dood gemaakt om ze niet uit de maat te laten groeien. Volgens Ten Brinke is er dit jaar relatief vroeg gepoot en is de knolzetting wisselend. De vroeg gepote aardappelen die nog even wat warmte mee gekregen hebben, lijken een redelijke zetting te hebben. Ook de laat gepote aardappelen lijken wat betreft de zetting mee te vallen.
Trend
De trend van de laatste jaren is het streven naar een geleidelijke loofdoding in pootaardappelen, aldus de organisatie in teeltbegeleiding en gewasbescherming. Het is ook belangrijk de aardappelen voldoende lang in de grond te laten zitten, zodat de moederknollen wegrotten en de nieuw gevormde knollen goed afgehard zijn.
Minder versmering
Volgens Ten Brinke geeft loofdoding vollevelds minder versmering in het gewas, waardoor de kans op besmetting van bacterieziek kleiner is. Het is bewezen dat de klapper een belangrijke bron van besmetting is voor de verspreiding van bacterieziek. Dit geldt zeker voor vitale gewassen die nog volop in de groei zijn, aldus de organisatie.
Meer weerstand
Door geleidelijke loofdoding wordt de besmetting sterk terug gedrongen, stelt Ten Brinke. De aardappel raakt niet in een stress-situatie, rijpt natuurlijker af en heeft meer weerstand tegen onder andere bacterieziek.