‘Aardappel is goed voor het hart’

Aardappelen leveren niet alleen belangrijke voedingsstoffen als vitamine C, kalium, en voedingsvezels, maar kunnen ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
Rol aardappel
Volgens voedingswetenschapper dr. Carla McGill, een van de drie auteurs van het rapport, is deze studie de eerste die de rol van aardappelen en aardappelproducten onderzoekt in de cardio-metabolische gezondheid.
‘Aardappelen bevatten voedingsstoffen die bijdragen aan een voedingspatroon dat de bloeddruk kan verlagen en de cardiovasculaire gezondheid kan verbeteren, inclusief kalium, magnesium, vitamine C, niacine en vitamine B. Van enkele van deze voedingsstoffen kunnen we niet genoeg krijgen in onze huidige voeding.’
Impact
De studie bestudeerde de impact van aardappelgebruik op een aantal belangrijke gezondheidskenmerken, zoals bloeddruk, cholesterol, ontstekingen, lichaamsgewicht en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Aangetoond werd dat aardappelen en aardappelproducten hierop gunstige effecten hebben.
Lichaamsgewicht
De rol van aardappelen bij het beheersen van lichaamsgewicht is minder duidelijk, aldus MCGill. ‘Het is niet rechtstreeks aangetoond dat aardappelen of frites het lichaamsgewicht verhogen. Waarschijnlijk wordt dit mede beïnvloed door andere voedingsmiddelen die bij aardappelen worden gegeten. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, zijn verdere onderzoeken nodig.’
Belangrijke bron
De voedingswetenschapper gaat nu niet direct zeggen dat mensen nu hun eetgewoonten moeten aanpassen. Duidelijk is wel dat aardappelen een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen zijn en kunnen bijdragen aan een gezond hart, vindt zij.