Column: Jaap Kodde: Europa, wat gaan we doen?
Ruim 450 miljoen Europeanen kiezen 720 parlementsleden voor een periode van vijf jaar. Nederland is de komende periode vertegenwoordigd met 31 leden. Het parlement is niet alleen medewetgever binnen de Europese Unie, maar ook een belangrijke speler bij de controle en de verantwoording op de uitvoering van het Europees beleid. Dit geldt ook voor de begroting. Enkele belangrijke doelstellingen van het parlement binnen de landsgrenzen zijn het welzijn van de burgers, sociale vooruitgang, duurzame ontwikkeling, en het versterken van de interne markt gericht op vrije handel tussen de lidstaten.
Natuurherstelwet
Het huidige parlement ervaart dat de Europese Unie meer duidelijkheid moet geven over wat er bij de lidstaten leeft. Een voorbeeld hiervan is de natuurherstelwet die in de landbouwsector veel onrust teweeg brengt en zorgde voor de nodige protesten tot zelfs aan de voordeur van het Europees Parlement in Brussel. De nood is hoog en dat moet dan maar op deze manier duidelijk worden. De Nederlandse boeren voelen zich hierbij ook niet in die mate gesteund door onze demissionaire minister van landbouw die na meerdere malen van overleg in Brussel zonder resultaat in Den Haag terugkeerde.
De nieuwe Europees Parlementsleden moeten we een tas vol huiswerk meegeven voor een goed beeld van de Nederlandse landbouw
De nieuwe Europees Parlementsleden moeten we een tas vol huiswerk meegeven die men nodig heeft om een goed beeld te krijgen van de Nederlandse landbouw van nu en voor de toekomst. Denk hierbij aan de juiste rapporten betreffende stikstofuitstoot, CO2-emissie, waterhuishouding, de mestproblematiek, etc.
Goede communicatie is hierin een goed sleutelwoord, maar de tijd staat niet stil. De sector op deze manier wel, en we weten dat stilststand achteruitgang is.
Geopolitiek
De Europese Commissie en het Parlement zal ook de geopolitieke zaken niet zijn ontgaan. Denk daarbij aan de ontwikkelingen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de situatie in Israël en het Midden-Oosten.
Het internationale handelsverkeer in de voedselketen wordt sterk beïnvloed door deze geopolitiek. Een duidelijk voorbeeld hierbij zijn de graanprijzen die behoorlijk fluctueren. Hierdoor wordt de mondiale voedselzekerheid verstoord, en dat heeft ook zeker een negatief effect op de consumptie in Europa.
Het is duidelijk dat de Europarlementariërs de komende vijf jaar genoeg te doen hebben. Europa, wat gaan we doen?