Keurmeesters worden beëdigd
Op verzoek van de aardappelsector (NAO, LTO en Vavi) heeft het Productschap Akkerbouw (PA) een verordening vastgesteld waarin de beëdigingprocedure en de beëdiging van de keurmeesters voor de keuring van consumptie- en industrieaardappelen is geregeld. Kern van deze verordening is dat de onderneming waarvoor de keurmeester werkzaam is alleen aardappelen mag keuren als de keurmeester voldoet aan een aantal minimum)eisen en beëdigd is.
Kennis
Zo moet de keurmeester bijvoorbeeld in het bezit zijn van een certificaat waaruit de deskundigheid in het vaststellen van de kwaliteit van aardappelen blijkt. Minimale eisen die hierbij worden gesteld zijn onder meer de kennis van aardappelen en de methodiek om aardappelen te kunnen keuren.
Opleiding
Ook moet hij of zij een opleiding hebben gehad in het herkennen van (quarantaine)ziekten en gebreken die de kwaliteit beïnvloeden. Naast bekende kwaliteitsgebreken als blauw en rooibeschadiging moet de keurmeester ook rhizoctonia en vreterij als zodanig kunnen herkennen. Ook kennis van voorkomende quarantaine ziekten zoals ringrot, bruinrot en wratziekte horen hierbij.
De officiële beëdiging vindt plaats tijdens een bijeenkomst bij het Potato Europe evenement in Emmeloord.