HLB: Nog te vroeg voor bespuiting Alternaria
Ondanks de afwezigheid van Alternaria aantastingen worden toch regelmatig bespuitingen tegen Alternaria uitgevoerd. Uit de resultaten van onder andere LeafSpot is gebleken dat dit geen nut heeft en dat met de inzet van specifieke Alternaria middelen gewacht kan worden tot de eerste aantasting in het perceel is waargenomen. Ook dit jaar hebben telers al twee bespuitingen tegen Alternaria kunnen besparen door het gewas goed te monitoren en te starten met bespuitingen op het moment van de eerste aantasting. Voor het gehele zetmeel en consumptie aardappelareaal van Nederland van 115.000 ha (bron CBS) betekent dit een mogelijke besparing van tenminste 3.45 miljoen euro.
Gebreksverschijnselen
In tegenstelling tot de rustige Alternaria situatie worden er wel regelmatig gebreksverschijnselen in aardappelpercelen waargenomen. Ook de resultaten van bladanalyses geven regelmatig gebrek aan van zowel hoofdelementen (N, P, K, Ca, Mg) als ook van sporen elementen (Mn, Bo, Si, Cu).
Ozon
Ook hoge concentraties ozon in de lucht kunnen bladvlekken veroorzaken. Dit jaar doet HLB een serie proeven met het kunstmatig toedienen van ozon aan aardappelplanten. In het laboratorium heeft HLB schade door ozon aangetoond onder geconditioneerde omstandigheden. Het onderzoek naar schade door ozon krijgt een vervolg in veldproeven onder praktijkomstandigheden. De schade door ozon lijkt sterk op aantasting door Alternaria solani.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: HLB
Beeld: Susan Rexwinkel