Europees Parlement keurt Commissievoorstellen plantaardig teeltmateriaal goed
Het EP nam tegelijkertijd het voorstel van de Europese Commissie voor een verplicht duurzaamheids-, cultuur- en gebruikswaardeonderzoek voor alle plantenrassen die nieuw op de markt komen, niet over. Het Parlement koos in Straatsburg al voor een dergelijk onderzoek op basis van vrijwilligheid en niet van dwang. Het Commissievoorstel strandde hier op onduidelijkheid over de term 'duurzaamheid'. Eerder had ook LTO zich verzet tegen het verplicht karakter van boven genoemd onderzoek voor groente- en fruitgewassen en voor aardappelen.
Stappen
De Commissievoorstellen moeten nu nog worden besproken door de EU-ministers van landbouw. Daarna komen ze weer op de onderhandelingstafel met het Europees Parlement en de Commissie.
Dat zal naar verwachting niet meer gebeuren voor de Europese verkiezingen van juni en de benoeming van een nieuwe Europese Commissie. Volgens een Commissiewoordvoerder zal het op zijn vroegst in de herfst zijn dat er een definitief besluit komt over de twee Commissievoorstellen.
'Huidige systeem werkt prima'
Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) is niet blij met het resultaat van de stemming. Hij wees er in zijn interventie op dat 'goed en gezond uitgangsmateriaal de basis is van een goede teelt.'
Hij vindt een systeem, dat daarvoor de nodige garanties biedt, daarom essentieel. Ruissen: „We beschikken over een dergelijk systeem dat prima functioneert. Bovendien is ook het Europese uitgangsmateriaal van hoge kwaliteit.”
Onderzoek
Ruissen verklaarde zich grote zorgen te maken over de plannen van de Europese Commissie die - volgens hem - het goed functionerende systeem dreigen te gaan ondermijnen: „Alleen als we de hoge kwaliteit en gezondheid van het uitgangsmateriaal blijven garanderen, kan de Europese land- en tuinbouw blijven excelleren.”
Over het verplichte duurzaamheids-, cultuur- en gebruikswaardeonderzoek voor groente en fruit voor alle rassen die nieuw op de markt komen, dat de Commissie voorstelde, heeft het Europees Parlement volgens Ruissen de juiste stap gezet door te kiezen voor vrijwilligheid: „Zo voorkomen we onnodige administratieve lastendruk.”
Tekst: Jan Schils, Agrio, correspondent in brussel
Beeld: Ellen Meinen