Graanmarkten consolideren in afwachting van Amerikaanse cijfers
De sojabonen werden al een aantal weken gedomineerd door de relatieve krappe aanbod van de oude oogst maar met de prospectus van hoge verwachting van de oogst 2013/14, 285 miljoen ton. De grote internationale vraag naar soja, voornamelijk China, blijft de kurk waar de noteringen op drijven. China heeft in het voorjaar een dip laten zien in haar import door de logistieke problemen bij haar grootste leverancier, Brazilië, maar breekt de laatste maanden telkens weer een recordimport. Chinese import was in juli 7.2 miljoen ton, 23 procent hoger dan een jaar geleden en hoger dan het vorige record van juni, 6.93 miljoen ton. Deze importcijfers zijn een positieve verrassing voor de markt en lijken de druk op de noteringen door de hoge verwachting van de productie een hlat toe te roepen. Wel zijn er gerede twijfels of China het tempo blijft volhouden. Problemen in de varkenshouderij met betrekking tot de gezondheid van de varkens kan de vraag naar soja enigszins temperen.
In het totale granen complex waren de sojabonen de tweede helft van deze week leidend voor de koersen van tarwe en maïs. Opvallend was wel dat er een grote order van 60.000 ton tarwe naar Saoedi Arabië. Dit is de eerste grote order van Frankrijk naar deze bestemming na 1999/2000 toen er 7000 geleverd werd.
De oogsten in de VS en Europa verlopen voorspoedig en hebben zoals gebruikelijk een drukkend effect op de effectieve markt.
De granen lijken zich te consolideren in afwachting van de maandag. USDA zal dan weer haar maandelijkse visie geven in het zogenaamde WASDE-rapport over de stand van zaken in de mondiale markt. Vooruitlopend op deze publicatie zijn er diverse marktbureau ’s die hun licht laten schijnen op de cijfertjes. Bijvoorbeeld Lanworth, die de mondiale tarweproductie 2 miljoen ton naar beneden aanpast naar 692 miljoen ton en de maïsproductie in haar prognose onveranderd laat op 965 miljoen ton. Lanworth schat de Chinese maïsproductie op 213 miljoen ton (-1 miljoen ton). China is misschien wel de spil voor het sentiment van het granencomplex. De enorme vraag die het land structureel uitoefent in combinatie met minder gedetailleerde productiecijfers, maakt dit land de speelbal voor analyses.
Matif sloot voor de leveringsmaand november13 op €183.25 (-€3.25 ten opzichte van vorige week vrijdag).
Jan Bakker