Bladschimmelsensor interessant hulpmiddel bij bladschimmelbeheersing
De bladschimmelsensor meet perceelspecifiek de temperatuur en luchtvochtigheid in het bietengewas, op basis waarvan infectiewaarden voor cercospora en stemphylium worden berekend. Via de zogenaamde BAS-app zijn de infectiewaarden van de sensoren in te zien. Dit helpt de teler bij het bepalen van het juiste bespuitingsmoment. Het gebruik van deze BAS-app is gratis en is te downloaden op een mobiele telefoon of tablet.
BAS-app
In de BAS-app krijgt de teler inzicht in de locatie van de sensoren, de actuele infectiewaarden en het verloop van de infectiewaarden van de laatste twee weken. Daarnaast ziet hij op basis van zijn ingetekende Unitip-percelen de infectiewaarden van het dichtstbijzijnde perceel met sensoren. Voor elk perceel is een risicofactor berekend voor zowel cercospora als stemphylium op basis van factoren die de kans op de aanwezigheid van schimmelsporen vergroten. De rotatie-intensiteit van waardgewassen wordt hierin meegenomen, evenals de aanwezigheid van aangrenzende bietenpercelen van vorig jaar aan het huidige perceel, de grondsoort en de eventuele ligging van een bietenhoop uit eerdere campagnes op het perceel. Bij hoge infectiewaarden wordt via de BAS-app een attendering verzonden op basis van de gegevens van de dichtstbijzijnde sensor en de perceelsrisicofactor. Op deze manier wordt de teler erop gewezen zijn percelen te controleren op bladschimmels en indien nodig een bespuiting uit te voeren.
Aantasting
In de loop van het groeiseizoen kunnen bladeren van suikerbieten door verschillende bladschimmels worden aangetast. Hoe zwaarder de aantasting, hoe meer loof voor de productie van suiker verloren gaat en hoe groter de schade. Bij ernstige aantasting kan de schade oplopen tot wel 40 procent. De eerste fungicidebehandeling tegen bladschimmels moet plaatsvinden bij het verschijnen van de eerste aantasting. Om de eerste aantasting tijdig te signaleren moeten de bieten vanaf half juni regelmatig worden gecontroleerd. Preventief spuiten heeft geen zin. Dit brengt onnodige kosten met zich mee en is zelfs gevaarlijk in verband met resistentievorming. Daarentegen leidt later spuiten dan bij eerste aantasting al snel tot onvoldoende beheersing en daardoor tot schade. In verband met resistentievorming is ook te laat spuiten gevaarlijk.
Sensoren
Sensoren helpen bij het bepalen van de infectiekansen en daarmee de kans op vlekjes. Deze sensoren berekenen infectiewaarden voor stemphylium en cercospora op basis van de temperatuur en luchtvochtigheid gemeten in het bietengewas. De infectiewaarden zijn indicatief voor het bietenperceel waar de sensor in staat. Hoe hoger de infectiewaarden, hoe groter de kans dat infectie zal optreden, mits er sporen van cercospora of stemphylium aanwezig zijn op het perceel. De infectiewaarden kunnen worden gebruikt om de gewaswaarnemingen en bespuitingen gerichter uit te voeren. Cosun Beet Company en het IRS werken continue samen om deze modellen verder te verbeteren.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Cosun Beet Compagny, Cosun Beet Company
Bron: Cosun Beet Company