Plant- en Bodemgezondheidsdag
Plant- en Bodemgezondheidsdag
Informatie en programma
Op donderdag 16 september organiseren BO Akkerbouw en Wageningen University & Research (WUR|Open Teelten) de Plant- en Bodemgezondheidsdag op de Proefboerderij te Vredepeel.
Bij dit evenement maken we gebruik van een tijdslot. Bij aanmelding kunt u zelf kiezen aan welk tijdslot u deel wilt nemen. Vanaf uw begintijd start u met de rondgang in het veld langs de 7 presentaties van 20 minuten. Het gehele programma duurt ongeveer 3 uur inclusief een pauze.
I.v.m. de coronamaatregelen houden we de groepen klein (maximaal 15 personen) en is er ruimte om voldoende afstand te houden. U heeft voor dit evenement geen corona-toegangsbewijs nodig.
Aan het einde van het programma krijgt u van ons een patatje aangeboden.
Aanmelden voor deze dag is gratis maar wel verplicht! Op dit moment kunt U zich enkel nog telefonisch aanmelden via Annabel Sikkens (Wageningen University & Research)
06 18 52 37 57
Mocht u onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn dan stellen wij het zeer op prijs dat u zich vroegtijdig afmeldt via de contactgegevens in de bevestigingsmail die u na de aanmelding ontvangt. Hierdoor kan er plek vrijgemaakt worden voor andere belangstellenden.
Programma
De implementatie van een ICM systeem begint met het bouwplan; welke gewassen ga ik telen, in welke volgorde, en welke groenbemesters passen daarbij? Er is niet 1 juist antwoord op deze vragen, maar er zijn wel veel (foute) keuzes te maken. We zullen stilstaan bij de verschillende aspecten van het ontwerpen van een bouwplan en toelichten welke keuzes wij hiervoor hebben gemaakt in de veldproef van de PPS Akkerbouw op Zand.
De keuze van het ras gaat in eerste plaats over het doel waarvoor geteeld wordt, zodat de afzet gegarandeerd is.
Daarna kan gekeken worden of er verminderde gevoeligheid is voor ziekten en plagen, met name die waarvoor geen andere oplossing is.
Voor suikerbiet kiezen we voor resistentie tegen bietecysteaaltje, hoge tolerantie voor Rhizomanie en Rhizoctonia en dan als het even kan ook nog een hoge mate van resistentie tegen bladvlekkenziekte.
Voor aardappel en ui hebben we in Akkerbouw op Zand gekozen voor rassen die resistente zijn tegen respectievelijk Phytophthora en valse meeldauw, zodat we wat betreft gewasbescherming ons kunnen beperken tot fungicide resistentiemanagement en overige ziektes zoals Alternaria in aardappel en bladvlekken in uien.
De bemestingsstrategie is niet alleen direct belangrijk voor gewasgroei, maar ook indirect doordat de vorm van bemesting invloed heeft op de bodemkwaliteit. Zo kun je met verschillende vormen van bemesting meer of minder organische stof aanvoeren.
Wat zijn de effecten van langjarige organische stofaanvoer met mest? Kunnen we hiermee de bodem en plant weerbaarder maken?
Wanneer ondanks alle preventieve maatregelen (bouwplan, robuuste rassen, bodembeheer) toch ziekten, plagen en onkruiden in een gewas voorkomen en er schade dreigt, moet er ingegrepen worden. Er zijn verschillende maatregelen beschikbaar: traditionele gewasbeschermingsmiddelen, biologische bestrijders en mechanische bestrijding.
Wanneer zet je nu welke methode in? Wat is er nu al mogelijk, waar wordt aan gewerkt en wat is nog toekomstmuziek?
Onder andere in het kader van klimaatverandering is er steeds meer aandacht voor de manier van grondbewerking.
Een minder intensieve grondbewerking wordt geassocieerd met meer koolstofvastlegging. Wat zijn de meerjarige effecten van gereduceerde grondbewerking op zand? Welke vorm van grondbewerking past het best in een ICM strategie?
De keuze voor een bepaalde vorm van grondbewerking kan best grote gevolgen hebben voor de invulling en uitvoering van je systeem. We delen onze kennis en ervaringen.
Integraal meten van bodemkwaliteit (fysisch, biologisch en chemisch) is belangrijk om goed inzicht te krijgen in functioneren van de bodem.
Hiervoor heeft WUR in opdracht van LNV de BLN-indicatorset ontwikkeld (Bodemindicatoren voor Landbouwgronden in Nederland).
Goed bodemkwaliteit meten met de BLN is nog duur en tijdrovend, met name voor de biologische en fysische aspecten. Voor praktisch gebruik is door NMI, WUR en Farmhack de Open Bodemindex ontwikkeld maar deze is op biologisch en fysisch vlak nog beperkt ingevuld.
In de PPS Beter Bodembeheer wordt de BLN met inzichten uit de Open Bodemindex verder ontwikkeld om goed, snel en goedkoop de integrale bodemkwaliteit te kunnen vaststellen.
Met de Gezondgewastool kunnen boeren en adviseurs snel een overzichtelijk schema maken met een selectie aan bodemziekten en -plagen en hun bijbehorende oplossingen. Via WIKI pagina’s wordt een stuk toelichting en achtergrondinformatie gepresenteerd. De nadruk ligt op bodemgezondheidsmaatregelen die ingezet kunnen worden in aardappel, cichorei, granen, kool- en raapzaad, peen, peulvruchten, suikerbiet en ui. De tool is door WUR ontwikkeld in opdracht van BO Akkerbouw.