Maak je gewas weerbaarder tegen hitte- en droogtestress
De nieuwe biostimulant QUANTIS® helpt een gewas beter met stress om te gaan. Door klimaatverandering krijgen gewassen steeds meer te maken met stressfactoren. Een aardappelgewas groeit het beste onder gelijkmatige omstandigheden. Stress verstoort de groei, wat uiteindelijk opbrengst kost.
Wanneer heeft een plant last van stress?
Stress ontstaat vanuit het groeistadium van de plant zelf. Bijvoorbeeld knolaanleg en bloei zijn voor een plant stressvolle momenten (biotische stress).
Stress kan ook door hitte en droogte (abiotische stress) ontstaan. Van hittestress is sprake als de luchttemperatuur gedurende een paar dagen enkele uren per dag boven de 25˚C komt. Dit lijkt misschien niet extreem, maar bij voldoende zoninstraling zal de gewastemperatuur snel hoger zijn. Droogtestress is uiteraard afhankelijk van de grondsoort. Zand kan veel minder water vasthouden en droogt dus sneller uit dan bijvoorbeeld kleigrond. Een goede indicatie voor droogtestress is het moment waarop u het gewas zou willen beregenen als er op korte termijn geen neerslag wordt verwacht. Houd er rekening mee dat een goed groeiend gewas per dag tot 7 mm water kan verdampen. Zeker op droogtegevoelige gronden kan het gewas sneller in droogtestress komen dan u denkt.
Hoe functioneert QUANTIS?
Bij hitte en droogte reageren cellen op moleculair niveau om de effecten hiervan te verzachten. Dit kost energie die anders gebruikt zou worden voor groei. QUANTIS zorgt ervoor dat planten minder snel last hebben van abiotische stressfactoren. En door een osmo-protectieve functie versterkt het plasmamembraan rond de cel. Hiermee kan de druk in de cel op peil blijven, waardoor de cel effectiever kan blijven functioneren bij droogte. De huidmondjes sluiten hierdoor bij stress niet volledig. Daardoor blijft er CO2 uitwisseling mogelijk, dus fotosynthese. Dit zorgt ervoor dat er ondanks de stress toch groei blijft, die zich uiteindelijk vertaalt in een hogere opbrengst
Wat kan QUANTIS?
Meerdere jaren is de biostimulant getest in aardappelen. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen om ons heen. Naast het werk in proefvelden is er veel praktijkonderzoek samen met telers uitgevoerd. Ook is er door universiteiten onderzoek in laboratoria gedaan om de werking onder stressomstandigheden te onderzoeken. Hierdoor hebben wij een duidelijk bewijs wat QUANTIS kan en een onderbouwd advies. Dus wanneer QUANTIS ingezet kan worden om tot het beste resultaat te komen. Alle onderzoeken wijzen in dezelfde richting: QUANTIS, ingezet voorafgaand aan een moment wat voor het aardappelgewas stressvol is, geeft gemiddeld 5% meeropbrengst. De toepassing kan gewoon worden gecombineerd met een reguliere bespuiting tegen bijvoorbeeld Phytophthora. Hiermee is het toepassen van QUANTIS een makkelijke en zeer rendabele investering, die zichzelf enkele keren terugbetaalt.
quantis_brochure_2022_web.pdf
Je moet inloggen om te kunnen downloaden
Inloggen