Alternariaresistentie en -knolaantasting reële bedreigingenFungicidenresistentie en knolaantasting door alternaria zijn twee zaken waar aardappeltelers in de toekomst meer rekening mee moeten houden. Dat zegt PPO-onderzoeker Huub Schepers.13 mei 2011Consumptieaardappelen
Bijproducten voor biobrandstoffenDe bijproducten uit de voedings- en genotmiddelenindustrie kunnen een veel grotere bijdrage leveren aan de productie van biobrandstoffen dan nu het geval is. Jaarlijks is 7,5 miljoen ton reststromen beschikbaar. Bij een doelstelling van 2 procent bijmengi12 mei 2011Tarwe
'Ruik, voel en kruip wekelijks op de uienhoop'Controleer uien in de bewaring goed. Dat adviseert accountmanager Joost Snoek van De Groot en Slot. Het rooiseizoen is bijna voorbij en hoewel de opbrengst niet maximaal is, lijkt de kwaliteit goed. Dat biedt kansen op de beweeglijke markt.12 mei 2011Uien
Omschakelaars naar biologisch zien teelttechnische uitdagingDe biologische landbouw groeit met horten en stoten. Na een slechte periode lijken de perspectieven weer gunstig. De belangstelling voor omschakeling neemt toe en steeds vaker is de uitdaging de motivatie. Boeren die willen omschakelen, moeten echter wel12 mei 2011Consumptieaardappelen
Uien blijven tot juni goed met ethyleenDe Zeeuwse akkerbouwer Ad Driedijk bewaart zijn uien nu voor het tweede seizoen met ethyleen. De kwaliteit blijft langer goed, ervaart hij. 'Vroeger kon ik ze hooguit tot mei bewaren. Nu kan ik mijn uien gemakkelijk in juni afleveren met dezelfde kwalitei12 mei 2011Uien
Nederlandse groente is vrij van hoge residuenGifmeter, vervuilde groente- en fruitsoorten, gevaar voor jonge kinderen. Milieudefensie schoot met scherp bij de lancering van de nieuwe website www.weetwatjeeet.nl in februari. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) reageerde eveneens scherp, do12 mei 2011Vollegrondsgroente
Gokken met stuifbestrijders'Mijn land waait weg, ik moet nu stro hebben!' Met deze verschrikte uitroep meldde zich jaren geleden een bollenkweker bij een strohandelaar in het Noordelijk Zandgebied. Tevergeefs natuurlijk. Gegokt en verloren. Ook nu wordt er weer gegokt, merken loonw12 mei 2011Tarwe
Organische stof houdt grond gezondDoor het strenge mineralenbeleid wordt het voor akkerbouwers steeds lastiger om gebruik te maken van dierlijke mest. Tegelijkertijd groeit de belangstelling voor stro en andere ‘restproducten’ om er groene energie uit te winnen. Beide ontwikkelingen l12 mei 2011Tarwe
Aardappel is veiligste voedselDe aardappel is het veiligste voedsel op ons menu, blijkt uit Brits onderzoek. Het is het onderdeel van ons voedselpakket dat het minste risico geeft op vermoeidheid, geprikkelde darmen, eczeem en migraine.12 mei 2011Consumptieaardappelen
Biologische teelt houdt groei niet bijBiologische groente doet het goed. Het afgelopen seizoen misschien niet op het land, maar wel bij de consument in de boodschappentas. De vraag naar biologische groenten groeit sneller dan de teelt kan bijhouden. Omschakelaars zijn welkom, maar omdat de pr12 mei 2011Consumptieaardappelen